Halk arasında rutubet diye adlandırdığımız sorunun kaynağı “Nem“dir. Rutubet sorunu genellikle bodrum katındaki dairelerde ve eski binalarda görülmektedir. Bu yüzden bir daireye taşınırken veya daire satın alırken binanın durumunu ve evin konumunu iyi değerlendirmelisiniz. Tabi her binanın bodrum katında rutubet oluşacak diye bir durum yok. Eviniz ile ne kadar fazla ilgilenirseniz, rutubetten o kadar hızlı kurtulursunuz. Ev satın alırken bina yapımında kullanılan, yalıtım malzemelerinin kalitesini  ve ne kadar dayanıklı olduğunu satıcı firmadan öğrenin.

 

Rutubet Neden Oluşur?

Kullanılan kaliteli malzemelere rağmen evinizde rutubet olabilir. Özellikle coğrafi olarak bulunduğunuz bölge, nemli bir hava yapısına sahipse rutubet sizin için kaçınılmaz olabilir. Dikkatli olmadığınız takdirde aşırı nem, havasız ortamda, bakteri ve küfün oluşmasına neden olur. Rutubet birçok nedenden dolayı karşımıza çıkabilir.

Rutubet oluşmasında ki başlıca sebepler;

 

1 – Evinizde Kullandığınız Suyun Buharlaşması

Kullanılan yaşam alanı ne kadar yeni olursa olsun, buharlaşma sorunu her zaman karşınıza çıkabilir. Hatta en kaliteli yalıtım malzemeleri dahi kullanılmış olsa evinizde rutubet oluşabilir. Buharlaşma ile oluşan rutubet sorunu genel olarak insan kaynaklıdır. Özellikle yeni yaşam alanlarında karşılaşılan bu sorun; evde çamaşır kurutmak, yemek yapmak ve banyo yapmak gibi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Evin yeterince havalandırılmaması ve duvarın ortam sıcaklığından  soğuk olması sonucu oluşan buhar yoğunlaşarak duvarda iz yapmaktadır.

 

Çözüm 1 : Evinizi İyi Havalandırın

  • Genel olarak iyi havalandırılan mekanlarda buharlaşma kaynaklı rutubet görülmemektedir.
  • Ev veya ofis satın alırken geniş camlara sahip olması sizin için büyük avantajdır. Günde en az 2 saat meskenlerin havalandırılması mantar ve küf oluşumunun önüne geçmektedir.
  • Penceresi bulunmayan ortamlarda ise iyi bir havalandırma sistemi sizin işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Banyo gibi buharın bol olduğu yerlerde havalandırma penceresinin olmasına dikkat edilmeli.

 

Çözüm 2 : Yalıtım ve Rutubet Engelleyici İç Cephe Boyaları

  • Buharlaşma ile oluşan mantar ve küfleri engellemek için yapılara ısı yalıtımı yapılması şart. Ortam ile duvar arasındaki ısı farkı ne kadar az olursa rutubet o kadar engellenmiş olur.
  • Mekanların iç cephelerini hava alan anti-bakteriyel boyalar ile boyamanız, sağlıklı bir yaşam sürmenizin yanısıra küf ve mantar oluşumunu da engelleyecektir.

 

2 – Kaçaklar Sonucu Oluşan Nemlenme

Genel olarak bodrum katlarında görülen bu sorun, izolasyonsuz yapıdaki duvarların içinden geçen suyun iç cepheye sızması olarak adlandırılır. Meskenin yakınlarında bulunan her türlü kaçak bodrumun dışında diğer katlara da sızabilmektedir. Sızıntılar sonrası zamanla duvarlarda rutubet izlerini görebilirsiniz. Bodrum katlarının nemli olmasının en büyük sebebi bu sızıntılardır.

 

Çözüm : Yapılara İzolasyon Uygulanması

Eğer dışarıdan gelen sıvı kaynağından engellenemiyor ise tek çare meskene iyi bir izolasyon uygulamaktır. Öncelikli olarak suyun sızdığı bölümler belirlenmeli. Ardından bir uzmana danışarak reçine ve poliüretan gibi izolasyon malzemeleri ile rutubet sorununa çözüm bulabilirsiniz.

 

3 – Borularda ki Sızıntılar ve Sıvı Teması Sonucu Oluşan Rutubet

Günümüzde en yaygın olarak karşılaşabileceğiniz sızıntı kaynaklı nemlenme, pratik yöntemler ile çözülebilmekte. Sorun her ne kadar basit gibi görünse de tavan, duvar ve çatlak borulardan kaynaklı sızıntılar zamanla duvarları çürütüp yapılara ağır yaralar verebilir.

 

Çözüm 1 : Su Borularında ki Sızıntıları Engelleyin

Sızıntı kaynaklı duvarda oluşan çürüme ve dökülmeleri onarmadan önce tesisattaki kaçakları bulmalısınız. Sızıntı sorununu çözmek için uzman bir su tesisatçısından yardım alabilirsiniz.

 

Çözüm 2 : Sıva Çatlamalarını Tamir Edin

Tesisattaki kaçakların giderilmesinden sonra sıra oluşan çatlakları onarmaya geldi. Duvarda oluşan çatlamalar bakteri, küf ve mantar oluşumu için bulunmaz bir nimettir. Çatlayan sıvanın içine sızan su zamanla mantar ve bakteri oluşturarak rutubet oluşumunun önünü açmaktadır. Hasarlı bölgeler  nem engelleyici sıva ve boya ile kapatılmalıdır.

 

Çözüm 3 : Tavan ve Dış Cephe İzolasyon / Yalıtım

Tesisattaki kaçakları giderilmiş ve çatlakları kapatılmış bir meskene izolasyon yapılması şart. Duvarlar için geçerli olan tedbirler tavan içinde geçerlidir. Evinizde sağlıklı bir yaşam sürmek için İzolasyon yaptırmalısınız. Yalıtım ise ortam sıcaklık dengesini sağlayacağından rutubet oluşumunun önüne geçecektir.