Rahim içi gelişme geriliği hamilelik sırasında normalden küçük giden bebekler için kullanılan bir terimdir. Bebeğinizin ağırlığının gebelik yaşına göre 10. yüzdelikten düşük olması halinde IUGR yani gelişim geriliği tanısı konur. Plasentada yada plesantaya kan akışında bir bozukluk olması yada annenin beslenmesi, sağlık durumu yada hayat tarzının fetüsün sağlıklı gelişimine engel olması halinde IUGR ortaya çıkabilir. Tüm hamileliklerin yaklaşık 10’Da 1 inde görülmektedir. Rutin hamilelik muayenesinde doktor tarafından tespit edilebilir. Ultrason muayenesinde de kolaylıkla anlaşılabilir.
Neler Yapılabilir?
Bir bebeğin sağlıklı olduğunun işaretlerinden birisi doğum kilosudur. Dolayısıyla IUGR yenidoğan açısından sağlık sorunlarına sebep olabilir. Sorunu erken teşhis etmek ve bebeğin normal kilolu doğma şansını artırmaya çalışmak bu yüzden çok önemlidir. Bunun için yatak istirahati, gerekirse damardan besin verme, plasentaya kan akışını engelleyen bir durum varsa ilaç verme gibi çözümler kullanılabilir.
Hamilelik sırasında iyi bir tıbbi hizmet almak, çok iyi beslenmek, fiziksel stresi ve psikolojik stresi ortadan kaldırmak da riskleri düşürecektir.