Sponsorlu Bağlantılar

Pil Nedir?

Birçok yönden, pille çalışan bir toplumda yaşıyoruz. Cep telefonlarımızdan, dizüstü bilgisayarlardan ve diğer elektronik cihazlarımızdan, çocuk oyuncak ve arabalarına, modern yaşam pillerle (Batarya) çalışır. Fakat sadece tüketim mallarında kullanılmıyorlar. Fırtınalar elektrik şebekesine hasar verdiğinde, aküler hastane ekipmanlarını çalışır durumda tutar ve trenler çalışır durumda kalır. Sabit bir hattınız varsa, yine de arama yapabilir ve alabilirsiniz; çünkü bataryalar telefon hatlarına güç verir. Ancak piller, uygun şekilde atılmadığı takdirde çevreye ve insan sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir.

Piller Nasıl Çalışır?

Batarya icat edilmeden önce, enerji üretimi bir elektrik kaynağı ile doğrudan bağlantıya ihtiyaç duyuyordu. Çünkü elektrik depolanamıyordu. Piller, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek çalışır. Bir bataryanın zıt uçları (anot ve katot) cihaz bataryaya takıldığında, cep telefonu gibi bir cihaza elektrik enerjisi gönderen, elektrolit denilen kimyasalların yardımıyla bir elektrik devresi oluşturur.

Piller ve Çevre

Batarya içindeki kimyasalların, tam kombinasyonu ve sayısı batarya tipine göre değişir. Ancak sıkça kullanılanlar listesinde kadmiyum, kurşun, cıva, nikel, lityum ve elektrolitler bulunur. Ev çöpüne atıldığında, piller çöplüklere düşer. Akü muhafazası aşınarak kimyasallar toprağa sızar ve su kaynağımıza karışır. Sonunda okyanusa ulaşırlar. Lityum yıllarca yer altında depolanan çöplerin yangınlarına neden olabilir. Ayrıca havaya toksik kimyasallar verir.

Piller ve İnsan Sağlığı

Toksik Maddeler ve Hastalıklar Ajansı’na göre, kadmiyum ve nikel bilinen insan kanserlerine neden olan başlıca kimyasallardır. Kurşun doğum kusurları ve nörolojik gelişimsel hasarla ilişkilendirilmiştir. Civa, özellikle buhar biçimindeki formunda toksiktir. Pil üretiminde kullanılan diğer malzemelere göre izlenebilir nitelikte cıva miktarları hala görülebilir, ancak insan sağlığına bir tehdit oluşturmazlar.

Pillerin Geri Dönüşümü

Şarj edilebilir piller tehlikeli ağır metaller içerir ve daima geri dönüştürülmeleri gerekir. Yeni cep telefonları genellikle pili ile birlikte gelir. Böylece tüketiciler eski telefonlarını geri dönüşüm için iade edebilirler. Otomobillerde kullanılan kurşun asitli aküler, yerel veya bölgesel tehlikeli atık programları aracılığıyla geri dönüştürülebilir. Çoğu otomotiv tedarik mağazası eski araba akülerini uygun geri dönüşüm yetkililerine göndermeyi kabul eder. Tek kullanımlık alkalin piller büyük miktarlarda cıva içerir. Alkalin pillerin geri dönüşümü hala iyi bir fikirdir, ancak tehlikeli atık olarak kabul edilmediklerinden, onları kabul eden geri dönüşüm programları bulmak zor olabilir. Bazen yerel belediyelerin geri dönüşüm servisleri bunları alır.

Sponsorlu Bağlantılar