Yaprak şeklinde bir organ olan pankreas, karın boşluğunda mide ile oniki parmak bağırsağı arasında bulunur. Yetişkin bir insanda 70-80 gram ağırlığa, yaklaşık 20 cm uzunluğa ve 2-3 cm kalınlığa sahiptir. Pankreas karma bez özelliği göstermektedir. Çünkü üretilen bazı salgılar doğrudan kana verilirken, pankreas öz suyu denilen sindirim enzimleri ise özel kanalla oniki parmak bağırsağına salgılanır.
Pankreasın sindirim enzimlerini salgılayan ve büyük olan kısmına acini bölgesi denir. Bu bölümde üretilen pankreas öz suyu wirsung kanalı denilen özel bir kanalla oniki parmak bağırsağının water kabarcığı açıklığına gönderilir. Water kabarcığına dökülen, pankreas öz suyu içinde karbonhidrat, protein ve yağların kimyasal sindirimini gerçekleştiren enzimler bulunur. Bunlar tripsinojen, kimotripsinojen, amilaz ve lipaz enzimleri ile nükleik asitlere etki eden enzimlerdir.
Pankreasın sindirim enzimlerini salgılaması, ince bağırsağın kana verdiği sekretin hormonunun etkisiyle sağlanır. Pankreasın diğer bölümü Langerhans adacıkları denilen hücre gruplarından oluşur. Langerhans adacıklarından kana salgılanan insülin ve glukagon hormonları kandaki glikoz oranının düzenlenmesinde görev yaparlar.