Ömer Hayyam (1048-1131) yılları arasında yaşamış İran doğumlu büyük bir bilgindir. Doğu’da İbn-i Sinadan sonra gelmiş en büyük bilgin olarak da anılır. Asıl adı Giyaseddin Ebu-l Feth Bin İbrahim El Hayyam’dır. Fizik, tıp, matematik, astronomi, geometri alanlarında bir çok çalışmalarda bulunmuştur. Zamanının tüm bilgilerini bildiği söylenmektedir. Günümüzde kullanılan ve zamanın en büyük teoremleri aslında kendisinin eseri olmasına rağmen adı çok fazla bilinmemektedir.
Cebir alanında en büyük eseri Cebir Risalesi’dir. 10 ciltlik bu eserde bir çok sınıflandırmalar yapmıştır. Hayyam 13 farklı 3.dereceden denklem tanımlamıştır. Binom açılımını da ilk bulan kişi Ömer Hayyam’dır. Pascal üçgeni olarak bilinen üçgen aslında Hayyam üçgenidir.
İsfahan’da üç yıl çalışarak kurduğu rasathanede gökyüzünü inceler, bilimsel çalışmalar yapar ve zamanın hükümdarının özel müneccimi olup yıldız falına bakardı. Bugün Celali takvimi olarak bilinen takvimi o zamanlarda Ömer Hayyam takvimi olarak bilinirdi. Bu takvim için çok çaba sarfeden Hayyam 5000 yılda bir hata veren bir takvim elde ederken bugün kullanılan Gregoryen takvmi 3330 yılda bir hata vermektedir.