Özellikle son günlerde haberlerde Konya’da bulunan obrukların sayısının arttığını duymak mümkün. Peki bu çok büyük çukurlar nasıl oluşuyor, neden oluşuyor bu yazımızda bundan bahsedeceğiz.

Obruklar iki şekilde oluşurlar. Birincisi yer altında bulunan karbondioksit gazının karbonik aside dönüşerek yer altındaki kayaçları zamanla eritmesi ve yer altında büyük bir boşluk oluşması ve bu boşluğun üzerini kapatan toprağın bir süre sonra çökmesi sonucu oluşur. Bir diğer obruk oluşma şekli ise karstik arazilerde yeraltında var olan mağaraların tavanlarının zaman içerisinde çökmesi sonucu oluşur. Obruk oluşumu tamamen kendiliğinden olan bir durum değildir. Doğada oluşan bir çok afet gibi obruk oluşmasında da insanların suçu vardır. Yeraltı sularının kontrolsüz kullanılması sonucu giderek derinleşen bu mağaraların tavanı bir süre sonra ayakta duramaz hale gelmektedir ve çökmektedir.

Obruklar şehir merkezlerinde, tarlaların ortasında, belki bir çocuk parkında bile meydana gelebilir. Sonuçları kötü olabilen obruk oluşumunun tespiti önceden yapılabilmektedir ve tehlikeli bölgelerde devlet tarafından tespitinin yapılıp önlemlerin alınması gerekir. Zira can ve mal kayıplarına sebep olabilecek bir çok obruk oluşumu görülmüştür bu güne kadar. Obrukların derinliği 30-40 metreye kadar ulaşabilmekte ve içerisine düşen bir kişinin kurtulması da pek mümkün olmamaktadır.