Merkür iç karasal gezegenler kategorisinde yer alan uydusu olmayan iki gezegenden biridir. Güneşe 58 milyon km uzaklık ile en yakın gezegendir ve sekiz gezegen içerisinde kütlesi itibariyle gücünün 1/3 ü kadardır. Dünyada 50 kg ağırlığındaki bir cisim burada 17 kg civarındadır. Güneşe yakınlığı sebebiyle yüzey sıcaklığı 450ºC ‘nin üzerine çıkabilirken gece güneş ışınlarını almayan diğer tarafı ise 172 ºC’ye kadar düşebilmektedir. Üzerine düşen ışınların ancak onda birini yansıtabilmektedir. Merkür, kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 58 günde, güneş etrafındaki dönüşünü de 88 günde tamamlamaktadır.

Yörünge üzerindeki dönüş hızı yaklaşık olarak 35 kg/s’dir. Yer çekim kuvvetinin az olması sonucu çok ince bir atmosfere sahip olan Merkür çok miktarda Helyum ve Hidrojen içerirken, yüzeyi de silikat tozları ile kaplıdır. Güneşe çok yakın bulunduğu için çıplak gözle görülmesi sadece gün doğumunda ve gün batımında mümkün olmaktadır. Üzerinde irili ufaklı kraterler ve uçurumlar bulunan bu gezegen dünyanın sahip olduğu manyetik alanın %1 kuvvetinde manyetik alana sahiptir.

Merkür’e ait ilk fotoğraflar 1974’de ABD uzay aracı “Mariner 10” tarafından çekilmiştir. Fotoğrafları çektikten sonra Dünya ile bağlantısı kesilen bu uzay aracı muhtemelen hala güneş etrafında dönmektedir.