Hepimiz 10 tl nin arka yüzündeki resmi görmüşüzdür. Peki o resimdeki kişi kimdir? Resimin yanında bulunan matematik denkleminin hikayesi nedir diye merak ettiniz mi? Bugün sizlere cebire çok büyük katkıları olan Cahit Arf’in hayatından bahsedeceğim.

1910 yılında Selanik’te doğan Arf daha ilkokul sıralarında ne kadar zeki olduğunu göstermeye ve öne çıkan bir öğrenci olmaya başladı. Lise yıllarında başarısının büyüklüğü farkedilince Fransa’da bulunan St.Loıs lisesine gönderildi ve 3 yıl olan lise hayatını 2 yıl da tamamlayarak ülkesine döndü. Yüksek öğrenimi için tekrar Fransaya dönen Cahit Arf bir çok bilim adamını yetiştiren Ecole Normale Superieure’de yüksek öğrenimini tamamladı ve Galatasaray Üniversitesinde bir süre Matematik öğretmenliği yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesinde doçent adayı olarak bulundu ve doktora yapmak için Almanya da bulunan Göttingen Üniversitesi’ne gitti. Burada doktora hocasıyla birlikte Arf-Hasse teoremini buldu ve geliştirdi.

Daha sonra tekrar Türkiye’ye dönen Arf, bir süre İstanbul Üniversitesinde görev aldıktan sonra, 1962 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in atamasıyla TÜBİTAK’ın kuruluş çalışmalarını başlattı.  İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde profesörlük ve Ordinaryus profesörlüğe yükseldi. TÜBİTAK’a bağlı Gebze Araştırma Merkezi’nde görev aldı.

Cahit Arf 1997 yılında geçirdiği bir kalp rahatsızlığı sonucu 87 yaşında hayatını kaybetti. Geride bir çok eser ve matematik için söylediği sözler kaldı.

Arf halkaları, Arf değişmezi, Arf Kapanışı ve Arf-Hasse gibi teoremlerin altına imzasını atmıştır.

“Matematiği ezberleyerek değil keşfederek öğrenin

“Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir.”

 Matematik de bir resim ve müzik gibi bir sanattır”   Ord. Prof. Dr. Cahit Arf