Küstüm çiçeği halk arasında küstüm otu olarak da bilinen çalı bitkisidir. Yapraklarına dokunulduğu zaman kapanmasıyla ünlü olan küstüm çiçeğinin pembe ve eflatun çiçekleri vardır. Küstüm otu tropik iklim çiçeğidir ancak tohumlarının doğru şekilde ekilmesi ve doğru bakım ile küstüm çiçeği ülkemizde de yetişmektedir ve evlerde süs çiçeği olarak da kullanılır. Mevsimlik bir çiçek olduğu için her mevsim çiçekli kalmaz yaz aylarında çiçeklenir.

Yaprakları eğrelti otuna benzemektedir ve yaprağa dokunulduğu anda uçtan köke doğru sıra ile yapraklar kapanmaya başlar yani deyim yerindeyse çiçek küser ve bir süre yapraklar kapalı halde durur. Eğer tekrar bir müdahale olmazsa 15-20 dakika gibi bir sürede yapraklar açılarak eski haline döner. Peki bu yaprakların kapanmasının bilimsel olarak açıklaması nedir diye soracak olursak karşımıza turgor basıncı çıkar.

Küstüm çiçeği bir darbe aldığı zaman yaprakları turgorin denilen bazı kimyasalları salgılar ve yaprakları hızla su kaybetmeye başlar. Turgor basıncı düştüğü için yapraklar birbiri üzerine kapanır. Eğer bir süre beklenirse turgor basıncı dengelenir ve yapraklar suyla dolarak eski haline gelir.