Sponsorlu Bağlantılar
Canlıları meydana getiren hücrelerin içerisinde bulunan ipliksi yapılara kromozom denilir. Kromozomlar canlının tüm özelliklerini üzerinde taşıyan kimlik kartıdır. İnsan vücudunda 23 çift, 46 kromozom bulunmaktadır. Kromozomların yarısı anneden diğer yarısı babadan gelmektedir. Kromozomlardan herhangi birisinde yada bir kaçında sorun olması durumunda kişinin doğuştan gelen yada hayatının herhangi bir döneminde hastalıklar ile karşılaşması olasıdır.
Kromozomlar insanın saç telinden, ayak tırnağına kadar olan tüm yapısını belirlemektedir. Anne ve babadan alınan kromozomlarla göz rengi, saç rengi, ten rengi, boy, gibi fiziksel ve hastalıklar gibi biyolojik durumlar gelmektedir. Kromozomlardan kaynaklı hastalıklar günümüzde artık bilinmektedir. Hangi çift kromozomun hangi hastalığa sebep olduğu bilinmekle birlikte ilerde tıp bu hastalıkların tedavisini de mümkün kılacak hale gelecektir. 21. kromozomda meydana gelen bir sorun Down Sendromu hastalığına sebep olmaktadır. 22 ve 23. kromozomlar ise cinsiyeti belirleyen kromozomlardır. 46. çift kromozom XX olursa bebek kız, XY olursa bebek erkek olur.
Kromozomlar kendilerini eşleme özelliğine sahiptirler ve bu eşleme sırasında oluşan bir hata bebeğin hasta olmasına yada ölmesine sebep olabilir. Sadece sayı değil kromozomların şekillerinde de oluşan anormallikler yada mutasyonlar da çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar