Milyonlarca kamu personel adayının merakla beklediği KPSS devlet tarafından planlanıp düzenlenen bir sınav sistemidir. KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı) devlet kadrolarında istihdam edilmek üzere Önlisans/Ortaöğretim ve Lisans mezunu adayların gerekli koşulların sağlanması ile Kamu alanında oluşan boşluklara memur statüsünde personellerin yerleştirilmesidir. Ataması yapılacak personellerin sınav sürecinin tamamından ÖSYM sorumludur. Tabi bu sınav süreci uzun ve zorlu bir periyottan oluşmaktadır. Bugünkü makalemizde KPSS ile ilgili gerekli bilgileri siz değerli okurlarımız ile paylaşıyoruz.

KPSS Kimler Başvurabilir?

ÖSYM tarafından düzenlenen bu sınava Önlisans/Ortaöğretim ve Lisans mezunlarının tamamı başvuru yapabilir.

ÖABT’ye girmek isteyen öğretmen adaylarının Lisans programlarından mezun olması gerekmektedir. Aksi durumda tercih hakları bulunmamaktadır.

KPSS İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Şu ana kadar ki düzenlenen sistemde sınav başvuruları için yaş sınırı belirlenmemiştir. Ancak kurum bazında yapılan alımlarda yaş sınırı konulabilmektedir. Örneğin; Adliye’ye alınacak yazıcılar için 30 yaş sınırı konulmuştur.

KPSS sisteminde A Grubu başvuruları için 35 yaş sınırı konulmuştur. Diğer birimlerde böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.

KPSS Hangi Tarihte ve Kaç Yılda Bir Yapılıyor?

Ortaöğretim/Önlisans programlarından mezun olan adaylar 2 yılda bir sınava girmekteler. Bu sınavın geçerlilik süresi ise 2 senedir. Lisans programlarından mezun olan adayların her sene sınav hakları bulunmaktadır.

KPSS Uygulama Yöntemi

Sınava girecek adaylar ÖSYM tarafından açıklanan tarihlerde cumartesi ve pazar günleri, öğleden önce ve sonra olmak üzere sınavlara katılım sağlayabilirler. Önlisans/Ortaöğretim sınavları 4 yıllık Lisans mezunlarından ayrı olarak yapılmaktadır. Lisans mezunlarından Eğitim Fakültesi çıkışlı olan adayların alan sınavına da girmeleri gerekmektedir.

KPSS Yerleştirme Sistemi

ÖSYM sınava giren adayları mezun oldukları bölüme ve çözdükleri sorulara göre ikiye ayırmaktadır. Bunlar Arasında ve Bu Grupları olarak ayrılır.

KPSS A GRUBU

Okudukları bölüm ile ilgili kariyer yapmak isteyen adayların tercih ettiği gruptur. Adliye, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis, Adalet Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Müsteşar, Mali Müşavir veya Müfettiş vb. gibi devlet kadrolarında yer almak isteyen adaylar, sınav, mülakat ve yeterlilik oryantasyonu gibi birtakım aşamalardan sonra talip oldukları birime atanabilirler. Örneğin 2015 senesi için Maliye Bakanlığı, Mali Müşavir başvuruları için şu bölümlerden alım yapmaktaydı.

  • İktisat
  • İşletme
  • Adalet
  • Muhasebe
  • Maliyet Muhasebesi
  • ÇEKO

KPSS B GRUBU

Döner sermayeli kurumlar, belediyeler, genel ve özel kurumlar, gümrük ve noter v.b kurumlar yapılan sınav ile personel alımı yaparlar. Bu kurumlar için mimar, mühendis, doktor, İSG Uzmanı, tekniker v.b bölümlerden mezun olanlar bu kurumlara tercih yapabilirler.