Akdeniz ve Karadeniz iklimlerinin buluştuğu noktada yer alan Kocaeli, tam bir saklı cennet. Her türlü sebze ve meyvenin yetişebildiği bu coğrafyada turistler içinde birçok tarihi yapı mevcuttur. En çok merak edilen ise “Kocaeli’de Ne Yenir?” Sorusudur. Bugün sizler için makalemizde bu sorunun cevabını veriyoruz.

Pişmaniye

İzmit denilince akla ilk önce Pişmaniye gelmektedir. Farsça “Peşmek” kelimesinden Türkçemize yerleşen pişmaniye ilk olarak Kandıralı Hayrettin Usta tarafından yapılmıştır. Yöresel şenlik ve programlarda bolca tüketilen bu tatlı “tel helva” olarakta adlandırılır. Yapımı zahmetli olduğundan “Pişman” kelimesinden türemiştir. Pişmaniye yapımında, margarin, vanilya, limon tuzu, şeker, un ve su kullanılmaktadır.

Yarımca Kirazı

Körfez’de yeni nesilin unuttuğu “Napolyon Kirazı” olarak bilinen iri ve sulu olan yarımca kirazı bölge halkı tarafından “Hacı Abdullah Kirazı” olarakta bilinmektedir. 2000’li yıllara kadar ünlü olan Yarımca kirazı tanelerinin, eti sert, diş yüzeyi kıpkırmızı, 15-20 mm çapında ve max. 10 Gr ağırlığındadır. Yapısı gereği sevkiyata dayanıklı olan bu meyve birçok ülkeye ihraç edilmektedir.

Çenesuyu

Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan kaynak suyu Çenedağ’ının özünden çıkarak tabiata hayat vermektedir. Eski çağlarda kullanıldığı söylenen Çenesuyu, 1900’lü yılların ortasına kadar boşa akmıştır. Saraylarda kullanılan ve dilden dile dolaşan destanlara konu olan kaynak suyu, Sultan Abdullaziz’in döneminde şiirlere konu olmuştur. Yol üzerindeki tesisten ücretsiz Çenesuyu doldurabilirsiniz.

Hereke Halısı

Dünyanın en ünlü ve en kaliteli halıları arasında yer alan “Hereke Halısı” 1843 senesinde Kocaeli’nin Hereke ilçesinde Sultan Abdülmecid’in emri ile kurulan bir hali fabrikasında üretilmeye başlanmıştır. Bu fabrikada üretilen halıların sadece Saraylarda kullanılmasına izin verilmiştir. Dolmabahçe Sarayı’nın döşemeleri için üretilen halılar çeşitli krallıklar hediye olarak gönderilmiştir. Günümüzde çeşitli tekstil ürünlerinde üretildiği fabrikada Dünyanın en ince halısı üretilmiştir. Bu hali Japonya tarafından satın alınmıştır.

Değirmendere Fındığı

Kocaeli’nin birçok bölgesinde fındık yetişmektedir. Ancak Değirmendere Fındığı tadı, lezzeti ve görünüşü olarak diğer fındıklardan farklıdır. Mermi gibi uzun ince yapıda, içi çıtır ve süt gibi olan, randımanı %48 ve yağ oranı %50 civarı olan bu mucizevi meyve şimdilerde betonlaşma yüzünden büyük zarar görmüştür. Genellikle üreticiler hasat zamanında elde ettikleri fındıkları yol kenarında soyulmuş halde satmaktalar.

Kandıra Manda Yoğurdu

Ülkemizde çok ünlü olan Kandıra Yoğurdu, tadı ve lezzeti ile dilden dile anlatılmaktadır. Bu denli ünlü olması nedeni, ülkemizde azca bulunan ancak Kandıra’da her köyde rastlayacağınız Mandaların sütünden yapılmasıdır. Mayalanan sütün 3/2’si manda sütü, 3/1’i inek sütünden oluşmaktadır. 2005 yılında patenti alınan Kandıra yoğurdu, alüminyum kaplarda mayalanıp, aynı şekilde müşterilere sunulmaktadır. Birgün mükemmel lezzete sahip bir yoğurt yerseniz, mutlaka üretim yerine bakın. Büyük ihtimalle Kandıra ibaresini göreceksiniz…

Umaç Çorbası

Kaybolan değerler arasında yer alan ve yeni neslin bir haber olduğu bu lezzet Kocaeli’yi ziyaret edenleri bekliyor. Bolca tereyağı, un ve suyun harmanlanıp, pişirilmesi ile hazırlanan çorba içinizi ısıtacak.

Çiğceli Kavurma

Genel olarak mevlüt veya organizasyonlarda ikram edilen kavurmalı pilavın farklı bir versiyonu diyebiliriz. Yöre halkının bulgur veya pirinç pilavının üzerine kavrulmuş kuşbaşı eti döktükten sonra üzerine süt kaymağı eriterek hazırladığı enfes bir lezzet… Lüks lokantalarda karşınıza çıkmasa da İzmit’in tarihi lokantalarında yiyebilirsiniz.

Eşme Ayvası

 

Ülkemizde birçok ayva çeşidi bulunmaktadır. Kocaeli’nin Kartepe İlçesinde yetişen “Bardak Ayvası” olarak adlandırılan bu meyvenin dışı tüylü, içi sulu, tadı ekşi ve gevrektir. Halk arasında “Ekmek Ayvası” olarakta bilinir. Ekim ayının başında pazardaki tezgahlarda yerini alır, Ocak sonu gibi piyasada tükenmiş olur.

İzmit Simidi

Zengin, fakir, aç veya tok kim olursa olsun simit her yaştan her kesime hitap etmektedir. Belki ilk başta “Hiç simit meşhur olur mu? Simit simittir!” Diye tepki verebilirsiniz. Ancak İzmit’te simit yemek için kuyruğa girdiğinizde bize hak vereceksiniz. O kokusu ve çıtırlığı ile İzmit’in çarşısını dolaşmak insana ayrı bir keyif veriyor. Tavsiye edebileceğimiz marka “Pişkin Simittir“…

Mini Köşk Köftesi

Çok eski tarihlere dayanmasa da çevre şehirlere namını salmış eşsiz bir lezzettir Mini Köşk Köftesi. 1999 senesinde açılan ve küçük bir işletme olan bu lokanta şimdilerde 100 eleman ile halka hizmet vermektedir. Bu mekan, müşteri memnuniyeti ve damak tadı ile başta İstanbul olmak üzere komşu şehirlerden, bu lezzeti tatmak isteyen kişilerin akınına uğruyor. En büyük özelliği ise İşletmenin kullandığı eti kendisi özel olarak Kandıra köylerinden seçmesi. İzmit’i ziyaret eden gezi severler mutlaka bu köfteden yemeli…

Gölcük Ilıcası

Osmanlı döneminde Padişahlara hizmet sunan şifalı sular bugün sauna, Türk Hamamı ve buhar odaları ile birçok hastalığa deva olmaktadır. Cilt hastalıklarından eklem ağrılarına kadar çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği ispatlanmış olan Gölcük Ilıcası aile odaları sayesinde geniş bir kesime hitap etmektedir. Bu sosyal alanda eğlenceli vakit geçireceğinizden emin olabilirsiniz.

Müzeleri

Tarihe tanıklık etmiş bu şehirde koruma altına alınan tarihi eserler müzelerde sergilenmektedir. Yeni açılan müzeler ile Türk gençliği bilinçlenerek bilgi ve şeref kazanmaktadır. Bu müzeler;

  • 17 Ağustos Deprem Müzesi ve Dijital Gösteri Merkezi
  • Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Kas-ı Hümayun Saray Müzesi
  • Gayret Gemi Müzesi
  • Hızır Reis Müzesi
  • Osman Hamdi Bey Müzesi
  • Atatürk ve Redif Müzesi
  • Kocaeli Bilim Merkezi ve Kağıt Müzesi

Tarihi Yapıları

Bizans’tan Osmanlı İmparatorluğuna kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir tarihi yapıları ile yeni nesile ders vermektedir. Bu eserler;

  • İzmit Saat Kulesi
  • Kutluca Köprüsü
  • Orhan Camii
  • Fevziye Camii
  • Yeni Cuma Camii
  • Hannibal Anıt Mezarı
  • Tarihi Tren Garı
  • Lider II. Wilhelm Köşkü
  • Koca Mustafa Paşa Camii
  • Sırrı Paşa Konağı
  • Eski Hisar Kalesi
  • Fatih’in Otağı – Hünkar Çayırı
  • Antik Su Kemeri