Sponsorlu Bağlantılar

Kireçtaşı Nedir?

Kireç taşı, doğal olarak dünya ortamında bulunan tortul bir kaya türüdür. Aynı zamanda kuvars, kil mineralleri, pirit, feldispat ve siderit gibi başka malzemeler de içeriğinde bulunur.

Kireçtaşı Organik Bir Maddedir

Fiziksel özellik olarak, kireçtaşı genellikle çok ince dokulu kayalar ve kaba dokulu kayalar hâlinde bulunabilir. Ayrıca, tebeşir, koquina, traverten, tüf, fosil kireçtaşı, litografik kireçtaşı, oolitik kireçtaşı gibi birçok farklı kireçtaşı türü ve adı vardır. Her bir kaya nasıl oluştuğuna, görünüşüne, yapısına ve diğer faktörlere göre kategorilere ayrılmıştır.

Kireçtaşının Kullanım Alanları

Kireçtaşının kullanımlarından bahsettiğimizde aklımıza ilk gelenler;

İnşaat

İnşaat sektörü (veya mimari) kireçtaşına büyük ölçüde bağımlı olan bir alandır. İlginçtir ki, bu kaya çok değerli ve önemli olduğundan, alıcılar çoğunlukla teslimat için taşın değerinden beş kat daha fazla para ödemeye hazırlar. Ancak, mimariden farklı olarak kireçtaşı’nın başka kullanım alanları da var.

  • Tarım
  • Sektörler
  • İnşaat ve Mimari
  • Diğer kullanımlar

Tarım

Kireçtaşı tortularının çoğunlukla kalsiyum karbonat bileşiği içerdiğini söylemiştik. Bu bileşik tarım sektörü tarafından kullanılmak üzere taşocakları tarafından işlenmektedir. Genellikle kireçtaşı daha küçük partiküllere parçalanır ve çeşitli derecelerde üretilir. Son olarak kireçtaşı, fosfat gibi toprak minerallerine serbest bırakma özelliğinin yanı sıra, toprak asitliğini nötralize etmek için tekrar kullanılan “tarımsal kireç” veya “Aglime” olarak satılmaktadır.

Sektörler

Kireç taşını kullanan birkaç sanayi sektörü var. En fazla tekstil, boya, kağıt, kauçuk, cam ve plastik endüstrilerinde toz kireçtaşı kullanılmaktadır. Çoğunlukla dolgu maddesi olarak kullanılırlar. Bunun dışında, kireçtaşı safsızlıkları gidermek amacıyla çelik endüstrisinde üretim sürecinde kullanılır. Kireçtaşlarında bulunan mineraller, eczacılıkta, kozmetik ürünlerinde, kabartma tozu ve diş macunları vb. ürünlerde bir miktar kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar

İnşaat ve Mimari

Kireçtaşı bina ve inşaat endüstrisinin ihtiyaçlarına cevap vermek için taş ocağında işlenerek, belirli boyutlarda döşeme veya bloklar halinde kesilir. Uygulamalarından bazıları heykeltraşlar, yer karoları, pencere pervazları, merdiven basamakları ve diğerleridir. Mısır’daki Giza’nın ünlü piramidi kireç taşından yapılmıştır.

Ayrıca kil içerdiğinden, çimento üretiminde kullanılır. Kireçtaşı bazı Avrupa ülkelerinde karayolu ve demiryolu yapımında kullanılır.

Kireçtaşının Diğer Kullanım Alanları

Kırma kireçtaşı, atık su boşaltma sistemlerinde filtre taşı olarak kullanılır. Toz halindeki kireçtaşı, kirleticileri emmek veya birçok kömür madenciliği tesisinde kömür madeni tozunu kontrol etmek için kullanılır. Kireçtaşının yan ürünü olan kireç asitleri, atık suları, endüstriyel çamurları, hayvansal atıkları ve su kaynaklarını arıtmak ve nötralize etmek için kullanılır .

Sponsorlu Bağlantılar