Sponsorlu Bağlantılar

İnsanoğlu varoluşundan bu yana hep merak duygusu ile hareket etmiş, bulma-buluş yapma çabası içerisinde olmuştur. Bu merak duygusu ile bir çok bilim dalı ortaya çıkmıştır. Fizik, astronomi ve mekanik gibi bilim dalları 17. yüzyılda bilim kategorisine girmiştir. Ancak kimyanın bilim olma süreci yüzyıl kadar uzun sürmüştür. Bunun nedeni ise kimyanın deneye dayalı bir bilim dalı olması ve yanma olayının bilim adamları tarafından tam olarak açıklanamamasıdır.

Kimyanın var olmadan önceki hali  simyadır. Simya deneme yanılmaya dayalı yapılan herhangi bilimsel dayanağı olmayan işlemlere denilirdi. Simyacılar bir çok dal ile aynı anda uğraşmaktaydı; astronomi, tıp, kimya, felsefe gibi. Simyacıların amacı her maddeyi altına çevirmek ve ölümsüzlük iksirini bulmaktı. Aynı zamanda simyacılar hastalıkları tedavide etmekteydiler. Bu yaptıkları çalışmalar 17 yy. a kadar devam etse de artık bilimsel dayanağı olan çalışmalar yapılması gerekiyordu, bu aşamada simyacıların batıl ve mistik fikirlerine bağlı oluşu bu süreci geciktirdi.

  • Kimyanın bilim olma süreci ise yanma olayının açıklanması ile mümkün olmuştur. Yanma olayını incelen bilim insanları yaptıkları deneyleri yanlış yorumlamakta ve doğru sonuca ulaşmakta zorlanmaktaydı.
  • Kimyanın kurucusu olarak adlandırılan Lavoisier 18.yy başlarında yanma deneyini tekrarlayarak doğru yorumlamayı yapmış ve kanıtlamıştır. Böylece kimya bilim dalı olarak kabul edilmiştir. 

Sponsorlu Bağlantılar