Sponsorlu Bağlantılar

Giriş

Bütünlüğünde bilim, nesnelerin, çevrenin ve çeşitli doğal olayların ve bunların deney ve gözlemlere dayalı etkilerinin incelenmesidir. Çevremizdeki değişikliklerin davranışına ve onlarla ilgili olaylara yönelik sistematik ve mantıklı bir yaklaşımı kapsar. İnsan beyninin dünyayı ve bu dünyanın ötesindeki şeyleri anlama merakı, çeşitli kanun ve ilkelerin geliştirilmesine yol açmıştır. Bilim, insan beyninin çevresini tam olarak anlamasına yardımcı oldu ve bu da sayısız keşif ve icatlara yol açtı. Bu keşifler ve icatlar, bu gezegendeki yaşam standardını geliştirdi ve daha ileri çalışmaların önünü açtı. Bilim, ilgili çalışma alanlarına göre farklı alt gruplara ayrılmıştır. Kimya madde ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Kimya Nedir?

Kimya , maddenin veya maddenin özellikleri, yapısı ve bileşenleri ve diğer madde şekilleriyle etkileşimleri ile ilgilenen temel bilim dallarından biridir. Temel Kimya ile Modern kimyayı karşılaştırdığınızda görebileceğiniz çok fazla fark var. Temel Kimya, eski zamanlarda Alchemists adlı ünlü bilim adamlarının ellerinden kaynaklanıyordu.
Konunun, gerçekte nasıl çalıştıklarına ışık tutan bir dizi deneyden sonra sonuçlanan tüm temellerini açıkladılar. Oysa Modern Kimya, 17. yüzyılda, konu hakkında bilgi edinme konusunda sistematik adımlar attı. Modern kimya, maddenin etkileşime girdiğini ispatlamak için yaptıkları deneylerle nihayet haklı çıkarılan çeşitli teoriler getirdi.

Kimya alanı, maddenin bileşimi, yapısı ve özellikleri ile ilgili çalışmalardan oluşur. Maddenin, atomların ve moleküllerin temel bileşenleri kimyanın temelini oluşturur. Kimya, çeşitli sorulara cevaplar verdi. Maddenin temel bileşenlerinin sayısının, yani atomların ve moleküllerin kantitatif ölçümü ve bunların, verilen maddenin kütlesine bağımlılığı, kimya tarafından iyi bir şekilde açıklanmaktadır.
Kimyadaki gelişmeler, bilim insanlarının ve mühendislerin bu atom ve moleküller ile ilişkili enerjiden faydalanmalarına yardımcı oldu.

Bugün gıda maddelerini uzun süre koruyabiliriz; Farklı endüstrilerde, çeşitli ürünler üretmek için kullanılan milyonlarca kimyasal maddemiz var. Cep telefonu kapakları, plastik torbalar, inşaatta kullanılan çelik, pastörize süt, fotosentez,  vb. Kimya ürünlerine sadece birkaç örnektir.

Kimyanın Dalları Nelerdir?

Genel olarak madde arasında mümkün olan çok çeşitli etkileşimler nedeniyle, organik kimya, analitik kimya, inorganik kimya, biyokimya ve fiziksel kimya olmak üzere beş Kimya dalının olduğu söylenmektedir.
Bunlarla ilgili ayrıntılar aşağıda açıklanmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Organik Kimya

Karbon bazlı bileşiklerin incelenmesi ile ilgilenen bir kimya dalıdır. Temel olarak organik bileşiklerin davranışları, özellikleri, bileşimleri ve özelliklerinin incelenmesi için geçerlidir. Aynı zamanda Yaşamın Kimyası olarak da bilinir.

İnorganik kimya

Metaller ve gaz halindeki maddelerin veya içindeki element olarak karbon içermeyen malzemelerin incelenmesi ile ilgilenen bir kimya dalına İnorganik kimya denir.
Organik Kimya’nın zıttıdır.

Fiziksel kimya

Kimyasal sistemleri açıklamak için fizik ve kimyasalı kullanma çalışmalarına Fiziksel kimya denir. Bu dal, maddenin ve enerjinin yapısı ile birlikte fiziksel özelliklerle ilgilidir. Bu alana giren alt dallar kuantum fiziği ve termodinamiktir.

Biokimya

Biyokimya, canlı organizmalarda meydana gelen kimyasal işlemlerin incelenmesi ile ilgilenen bir kimya dalıdır. Bu yüzden adı Biyokimya’dır.

Analitik Kimya

Farklı maddelerin ve malzemelerin bileşimi ile birlikte maddenin özelliklerini inceleyen ilginç bir kimya alanıdır. Bu kimya dalı, maddenin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin tanımlanması için nicel yöntemler kullanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kimyasal reaksiyonlar

Gıdalarımızda kullandığımız ortak tuzun farkında olabileceğiniz gibi, bu maddelerin elementleri reaksiyona girdiğinde ne olduğunu hiç gözlemlediniz mi?

Sodyum metal elementi su ile reaksiyona girdiğinde, bir gaz olarak hidrojeni vererek bir tür tıslama sesi çıkarır. Bu, bunun gerçekleşmesini sağlayan kimyasal reaksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu kimyasal reaksiyon için denklem aşağıda verildiği gibi gösterilebilir:

Na + H 2 O → NaOH + H 2

Daha fazla reaksiyonda, sodyum ve klor arasındaki kimyasal reaksiyon olacaktır. Sodyum klorür veya yaygın olarak bilinen tuz olarak bilinen bir oluşum vardır. Aynı şekilde, hepsi de kimya olgusu tarafından içimizde ve çevresinde gerçekleşen birçok kimyasal reaksiyon vardır.

Kimya Uygulamaları

Kimya, bazıları aşağıda verilen, çeşitli alanlarda gelen çok sayıda uygulamaya sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar

  • Gıda Kimyası
  • Çevre Kimyası
  • Jeokimya
  • Kimya Mühendisliği
  • Tarımsal kimya

Sponsorlu Bağlantılar