Sponsorlu Bağlantılar
Türk-Yunan İlişkileri
Kıbrıs Sorunu
- 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması ile Kıbrıs Adası İngiltere’ye bırakılmıştır.
NOT: Kıbrıs Rumlarının adadaki İngiliz idaresine son vermek ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak düşüncesine Enosis, bu amacı gerçekleştirmek üzere Yorgo Grivas liderliğinde kurdukları örgüte
ise EOKA adı verilmiştir.
- Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan 11 Şubat 1959 Zürih Antlaşması ve Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında imzalanan 23 Şubat 1959 Londra Antlaşması sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet başkanlığına Rum lider Makarios, yardımcılığına ise Türk lider Fazıl Küçük getirilmiştir.
Akritas Planı
Kıbrıs Cumhuriyeti’nde çoğunluğa sahip olan Kıbrıs Rumlarının, Kıbrıs Türklerini yönetimde zayıflatarak Kıbrıs’ı Yunanistan ile birleştirmeyi amaçlayan plandır.
Johnson Mektubu (1964)
Türkiye’nin 1964’te Kıbrıs’a yönelik askeri müdehale kararından vaz geçmesine neden olan mektup olup ABD Başkanı Johnson tarafından Başbakan İnönü’ye gönderilmiştir. Türk-Amerikan ilişkilerinde olumsuzluk yaratan bu mektup Türkiye’nin SSCB ile yakınlaşma politikasına başlangıç oluşturmuştur.
- 1974’te Yunanistan’ın Kıbrıs’ı ilhak etmek istemesi adadaki Türklerin garantörü durumundaki Türkiye’yi harekete geçirmiş, ilki 20 Temmuz ikincisi ise 14 Ağustos 1974’te olmak üzere Kıbrıs’a iki Barış Harekâtı yapılmıştır.
Ege Ordu Komutanlığı (IV.Ordu)
Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Türk Yunan ilişkilerinin gerginleşmesi üzerine 20 Temmuz 1975’te kurulmuştur. Karargâhı İzmir Narlıdere olan Ege Ordusu, NATO kapsamında olmayan Tek Türk ordusudur.
- 13 Şubat 1975’te Rauf Denktaş başkanlığında kurulan “Kıbrıs Türk Federe Devleti” uzun ömürlü olmamıştır.
- Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs Rumlarını 1983’te “Kıbrıs Hükümeti” olarak tanıması üzerine Kıbrıs Türkleri Rauf Denktaş’ın devlet başkanlığında 15 Kasım 1983’te “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni” ilan etmiştir. KKTC’yi Türkiye Cumhuriyeti dışında bir başka devletin tanımaması Kıbrıs sorununun günümüze kadar devam etmesinde etkili olmuştur.
Annan Planı
Kıbrıs’ın bağımsız ve federal bir devlet olarak birleştirilmesini öngören ve adını BM eski genel sekreteri Kofi Annan’dan alan plandır. 2004’te Kıbrıs’ta referanduma sunulmuş, ada Rumların hayır oyu vermesi nedeniyle hayata geçirilememiştir.
Sponsorlu Bağlantılar