Sponsorlu Bağlantılar

Astronomi de; belirli bir bölgeden bakıldığında iki veya daha fazla göksel cismin birbirlerine yakın konuma gelmesine veya görünür bir buluşmasına “kavuşum” denir. Örneğin Güneşin uydusu olan bir gök cisminin (dünya, ay, gezegen, gök taşı vs) güneşe en yakın konumdaki durumuna “kavuşum” olarak adlandırılır. Kavuşum halindeki gezegenler üst üste gelmiş veya düz halde, sıralı şekilde olurlar. 10 derecelik bir fark da gök bilimciler tarafından kavuşum olarak kabul edilmektedir.

Gerçekleşmiş olan kavuşumdan ikinci kavuşuma kadar olan süre ise “kavuşum dönemi” olarak adlandırılır. Kavuşum iki farklı şekilde gerçekleşir.

  • Alt Kavuşum : Güneşe daha yakın yörüngede yer alan gezegenlerin (Venüs ve Merkür), Güneş ve Dünya arasından geçmesine denir.
  • Üst Kavuşum : Güneşin Dünya ve diğer gezegenlerin arasında kaldığı duruma denir. Örneğin Venüs’ün Güneşin 180° arkasında yer alıp Dünyaya en uzak konumda olmasıdır.

Gezegenlerin birbirleriyle bağlanması astrolojide büyük önem taşımaktadır. Ay, Dünya ile Güneş arasında hareket ettiğinde, Dünyaya doğru döndüğü taraf karanlıktır. Güneşe daha yakın yörüngede hareket eden gezegenler (Venüs ve Merkür) Güneş ile iki tür bağ kuruyorlar. Bu gezegenler Güneş ve Dünya arasından geçiyorlar ise, mesafe olarak kısa bir bağlantı oluşur. Dünya ve diğer gezegen (Venüs veya Merkür) Güneşin karşıt tarafında olduğunda (180° açı yaptığı) daha iyi bir bağlantı oluşur. Bu bağlantı düz bir çizgide olur. Dünya gezegeninden daha büyük yörüngeye sahip gezegenler, Güneş ile mesafe olarak daha üstün bağlar veya etkileşimler kurabilirler.

Sponsorlu Bağlantılar