Sponsorlu Bağlantılar

Tayfun diğer adıyla Kasırga; şiddetli rüzgarların dairesel veya spiral bir sistemine sahip olduğu, tipik olarak yüzlerce kilometre veya mil çapında geniş alana etki eden, bir fırtına sistemidir. “Tayfun” Batı Pasifik’te meydana gelen bu fırtınaların adıdır. “Kasırga” ise Atlas Okyanusu ve Doğu Pasifik’teki bu fırtınalara verilen addır. Hint Okyanusunda ise bu fırtınalara “Tropikal Siklonlar” denir.

Güçlü tayfunlar oluşumlarında maksimum rüzgar hızı saatte yaklaşık 85 mil veya saatte 140 kilometreyi aştığında “göz” olarak adlandırılan karakteristik bir yapı oluşur. Göz; bulutsuz, berrak bir hava bölgesidir ve birkaç on kilometre çapındadır. Tayfunlara güç veren enerji, sıcak okyanus suyunun buharlaşmasından gelir. Su buharı, gözün kenarları boyunca tayfunun üst kısmına yükselir, sonra bulutların içinde yoğunlaşır.

Daha sıcak okyanus suyu, “süper tayfunlar” a dönüşebilecek daha güçlü tayfunlar üretir.

Tayfun’un gücü, fırtınanın orta kısmındaki düşük basınç ile dünyanın dönüşünden gelen Coriolis kuvveti arasındaki dengeye bağlıdır. Dünya ekvatorunda Coriolis kuvveti sıfır olduğu için, tayfunlar sadece Dünya ekvatorundan yaklaşık 10 derece kuzey veya güneydeki enlemlerde oluşabilir. Coriolis kuvveti nedeniyle, tayfun rüzgarları kuzey yarımkürede yukarıdan gözlemlendiğinde saat yönünün tersinde spiralleşir. Rüzgarlar güney yarımkürede saat yönünde spiral olurlar.

Tayfunlar Saffir-Simpson ölçeğinde ölçülür. Kategori 1 fırtınaları en düşük rüzgar hızına sahiptir. Kategori 5 fırtınaları en güçlüdür ve en yüksek rüzgar hızına sahiptir.

Sponsorlu Bağlantılar