Sponsorlu Bağlantılar
Kıskançlık doğuştan gelen bir duygudur. Bebeklerde 6. Aydan itibaren belirgin şekilde kendini belli eder. Bir çocuğun kıskançlığı kardeşe karşı veya başka bir çocuğa karşı görülebilir. Onun duygularını dışa vurması anne ve baba için yol haritası gibidir. Bu süreçte anne babanın çocuğa karşı konuşması ve davranışları çok önemlidir. Ebeveynler, bebeği istemediğini ve sevmediğini söyleyen büyük kardeşi, azarlamayarak, onunda bir zamanlar bebek olduğunu hatırlatıp güven verilmelidir.
Kıskançlık Nedir? Kardeşler Arasındaki Kıskançlığın Nedenleri Nelerdir? İncelemek İçin TIKLAYIN…
Bazı çocuklar kıskançlıklarını belli etmeyerek saklı tutmaya çalışırlar. Bu durumlarda aile, büyük kardeşin bebeği çok sevdiğini ve kıskanmadığını düşünebilir. Çocukta oluşan bu durum, ayıplama ve dışlanma endişesinden kaynaklanır. Çocuk duygusunu saklı tutar ve ebeveynlerine içini kemiren bu hissi belli etmemeye çalışır. Böylece çocukta zaman zaman duygu patlamaları yaşanabilir.
Kardeşler Arası Kıskançlık ve Kavgalar Nasıl Giderilir?
- Anne ve baba çocuklar arasında adil davranmalıdır.
- Anne bir çocukla uğraşırken, baba diğer çocukla ilgilenmesi
- Kavga etmeleri durumunda azarlamak ve suçlamak yerine, sorunları kendilerinin halledebileceğini öğretmelisiniz.
- Kavga durumunda asla taraf olmayın. Nasihat ve öğüt verin.
- Aralarında yaşanan olumsuzluklardan büyük kardeşi veya küçük kardeşi sorumlu tutmayın (senden dolayı ağladı, sen mi vurdun).
- Mümkün olduğunca bebeği büyük kardeşin yanında abartılı sevmemeliyiz.
- Uyguladığınız yöntemleri akrabalar ve gelen misafirler ile paylaşıp dikkat etmelerini sağlayın.
- Çocukları birbiriyle kıyaslamak ve kötülemek aralarındaki kıskançlığı arttırarak birbirlerinden nefret etmelerini sağlayacaktır. “O uyudu, sen uyumadın” ve “O yemeğini yedi, sen yemedin” gibi cümleler kullanılmamalı.
- Bebeğin adına diğer kardeşlere hediyeler alabilir, onun adına sevgi ve övgü dolu sözler söyleyebilirsiniz.
- Bebeğin ihtiyaçlarını giderirken, büyük kardeşten yardım isteyebilir, daha sonra teşekkür edebilirsiniz. Bu durum çocuktaki sahiplenme duygusunu geliştirecektir.
- Çocuklar ile iletişim kurarken, sen ablasın daha dikkat etmelisin, sen abisin kardeşini korumalısın gibi kelimeler kullanarak, onlara bulundukları konumdan aşağı veya yukarı beklenti içinde olmamamız daha sağlıklı gelişmelerine yardımcı olacaktır.
- Çocuklar arasındaki kavgaların şiddet dışında başka yöntemler ile çözülebileceğini öğretmelisiniz.
Sponsorlu Bağlantılar