Şiddetli kar yağışına “kar fırtınası” denir. Kar fırtınası oluşabilmesi için rüzgârlar en az 35mph hızında olmalı ve uzun süre (en az üç saat veya daha fazla) sağanak şekilde yağmalıdır. Kar yağışının fırtına şeklinde yağan kar yağışı ile ilgisi yoktur, önemli olan rüzgarın hızı ve zaman süresidir. Kar fırtınası iki bölüme ayrılır.

  • Şiddetli kar fırtınası: 45 km / s üzerinde rüzgar, 10 Fahrenheit veya daha düşük sıcaklık, sıfıra yakın görünürlük.
  • Zemin kar fırtınası: Zemine kar temas etmeden güçlü rüzgarlar tarafından havaya uçurulur.

Kar Fırtınalarının Tehlikeleri

Kar fırtınası doğanın ölümcül felaketlerinden biridir, çünkü koşullar yaşantımızı tehlikeli hale getirir. Kar yağışı trafiği bozar, ancak kar fırtınaları her türlü seyahat durumunu imkansız hale getiriyor. Hemen hemen her kar fırtınası en azından birkaç ölümle sonuçlanır; yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan büyük fırtınalar olmuştur. Tarihte kaydedilen en ölümcül kar fırtınası 1972’de İran’da meydana geldi.

Görünürlük, bazı durumlarda 3 metreye kadar düşer. Sıfır görünürlük durumlarında ise büyük ölçüde azaltılır. Zemin kar fırtınasında kar yağışı olmasa bile zeminde bulunan kar rüzgar tarafından savrularak, görünürlüğü büyük oranda azaltır.

Bu koşullar altında seyahat mümkün değildir. Araçların yolun dışına çıkma durumu olduğundan, durdurulmalıdır. Kar fırtınaları o kadar uzun süre şiddetli oluyor ki, insanlar arabalarında mahsur kalabiliyorlar, fırtınanın durmasını beklerken donarak ölme ihtimali de artar. Fırtına bittikten sonra, otomobiller kar yığınlarının altında gömülür ve kurtarma ekiplerinin onları bulmaları zorlaşır.

Kar fırtınasının aniden geldiği bilinir. Önceden uyarılması mümkün olsa da, fırtınanın şiddeti için tamamen hazırlıklı olmak her zaman mümkün değildir. Yolların temizlenmesi kar fırtınası geçene kadar mümkün değildir ve kar yoğunluğundan dolayı temizlik uzun sürebilir.