Kanlıca mantarı Kastamonu ve Sinop illerinde fazlaca yetişen, ülkemizin her bölgesinde bulunan yenilebilen bir mantar türüdür. Kanlıca mantarı sote, ızgara, kızartma ve ekmek yapımında olmak üzere farklı şekillerde tüketilmektedir. Turuncu bir renge sahip olan Kanlıca mantarına halk arasında çıntar, kızıliçi mantarı gibi isimlerde denilmektedir. Özellikle köyde yaşayan kişiler tarafından toplanır ve tüketilir. Şehirlerde market ve pazarlarda bulmak mümkündür. Faydaları çok fazla olan Kanlıca mantarının ismi yenildikten sonra idrar renginin kırmıza, kan rengine dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum normal bir durum olup Kanlıca mantarının özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Kanlıca mantarının faydaları ise şu şekilde sıralanabilir; aminoasit bakımından çok zengindir, protein kaynağıdır ve özellikle vejetaryen kişilerin protein ihtiyacını karşılamaktadır. B1, B2, C vitaminleri, demir, fosfor, kalsiyum gibi mineraller bakımından zengindir. Haricen kullanımında sivilcelere ve cilt sorunlarına iyi gelmektedir.
Kanlıca mantarı da diğer mantarlar gibi çabuk bozulma özelliği gösterdiği için toplandıktan sonra hızlıca tüketilmelidir. Daha sonra da tüketmek isteyen kişiler haşlayıp dondurucuya koyabilir yada fırınlayıp dondurarak saklayabilir.