Sponsorlu Bağlantılar
Gülmek üzerine bir çok araştırmanın yapıldığı, makalelerin yazıldığı, tezlerin yürütüldüğü bir durum. Bilim insanlarına göre gülmek, kahkaha atmak insan ömrünü uzatıyor, strese ve psikolojik hastalıklara iyi geliyor. Peki ya kahkaha atmanın hastalığı, hatta salgını olur mu demeyin. Bugüne kadar belgelenmiş ve tıp literatürüne girmiş en tuhaf salgın olan kahkaha salgını 1962’de yaşanmıştır. 1 buçuk yıl süren bu salgın yaklaşık 30 bin kişiyi etkilemiştir ve bölgenin karantinaya alınması ile durdurulabilmiştir.
Peki nedir bu kahkaha salgını? 1962 yılında Tanzanya da bir yatılı okulda başlayan bir salgındır. 3 kız öğrencinin okulda yaptığı şaka üzerine başlayan gülme krizi öncelikle okulda 95 kız öğrenciyi etkiler. Dakikalarca süren gülme krizi, saatleri ve hatta günleri bulmuştur. Sürekli gülme halinde olan öğrenciler derslerine konsantre olamaz hale gelmiş, karın ağrısı, ağlama krizi, gibi sorunları da beraberinde getirmiş.
16 gün boyunca devam eden bu sorunun ardından okul yönetimi okulu tatil etme kararı alır ve işte büyük hata burada başlar. Evlerine ailelerinin yanına dönen çocuklar kahkaha salgınını ailelerine ve hatta köylerine de bulaştırır. Köylerde işler yapılamaz hale gelir.Yaklaşık 30 bin kişinin etkilendiği bu salgın gülme krizinin bulaştığı tüm bölgeler karantinaya alınarak durdurulabilmiştir. Bu olayın ardından kahkaha salgını olarak tıp literatürüne girmiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Sponsorlu Bağlantılar