Ziyaret edilmesi gereken şehirlerin başında gelen İstanbul, canlı yaşam, cömert ve misafirperver insanları, akıl almaz tarihi geçmişi, zengin kültürü ve tatmaktan büyük zevk duyacağınız lezzetli yemekleri ile listenizin ilk sırasında yer almalıdır.
Tarih boyunca bir çok medeniyeti içinde barındıran bu muhteşem kent, her uygarlığın yemek kültüründen nasibini almıştır. Özellikle Anadolu yemek kültürü bu şehrin damarlarına kazınmış. Türk lezzetleri dışında Rum, Ermeni ve Arap kültürüne de İstanbul mutfağında rastlayabilirsiniz.
Yemekler de ağırlıklı olarak dana eti, kuzu eti ve tavuk eti kullanılır. Bunun yanı sıra İstanbul, balık ve meze çeşitleri ile dünyaya ün salmıştır. Kebap çeşitlerinin yanı sıra vejeteryan menüleri de ilgi çekmektedir. Tatlılarda ise yöresel anlamda damakta harika tat bırakan tüm tatlı çeşitlerine bu kentte rastlayabilirsiniz. Bu geniş menü içerisinde; dolmalar, kebaplar, zeytinyağlı yemekler, etli kurufasulye, künefe, baklava, hamsi pilavı, palamut köftesi, işkembe çorbası ve güllaç gibi birçok lezzet yer alır.
Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Eğer ki yolunuz İstanbul’a düştüyse ve bu harika Kentin neresinde ne yenir ve Nereleri Meşhur diye düşünüyorsanız, makalemizde bu sorunun cevabını rahatlıkla bulabilirsiniz.
Eminönü Balık Ekmek
Eminönü sahilde “Balık Ekmek” yemek Osmanlı döneminden günümüze miras kalan bir gelenektir. Belki balık sevmiyor olabilirsiniz. Ancak o ambians ve sohbetten faydalanmak için kendinize bir şans tanıyın. Yediğiniz balığın hayatınız boyunca zevkle yediğiniz en lezzetli balık olduğunun farkına varacaksınız. Ayrıca kalabalık arasından birlikte oturup muhabbet edebileceğiniz yeni kişiler ile tanışma fırsatını kaçırmayın…
Ortaköy Kumpir ve Waffle
İstanbul’un en eski yerleşim bölgelerinden birisi olan Beşiktaş ilçesinin Ortaköy Mahallesi’nin sahil kısmında kurulan minik dükkanlardan kumpir ve Waffle satın alarak manzaranın keyfini sürebilir ve hoş vakit geçirebilirsiniz.
Alış veriş yapmadan önce dükkanların karşısında durarak tezgahtarların müşterileri nasıl çektiğini gülerek seyredin. Dükkan sahipleri fanatik Beşiktaşlı olduklarından nereye baksanız Beşiktaş BJK amblemine rastlanıyor.
Vefa Bozası
Boza darı irmiği, su ve şekerden imal edilen, içerisinde yararlı bakterilerin bulunduğu son derece sağlıklı bir içecektir. Bozayı kaliteli kılan ise içerisindeki organik şeker ve maddelerdir. Bu anlamda ülkemizin en ünlü Boza markası “Vefa Bozacısı”dır. İstanbul’un Fatih İlçesi, Vefa Caddesinde bu lezzetli içecek ile tanışabilirsiniz. Yorgunluktan dolayı dükkana girmekte sıkıntı yaşandığından bozalarınızı dışarıda içebilirsiniz.
Tarihi Sultanahmet Köftecisi
Sultanahmet Meydanında 1920’li yıllarda “Turan Kebapçısı” ismi ile açılan bu tarihi köfteci sunduğu lezzet ve kalite ile günümüze kadar başarıyla gelmiştir. Şimdilerde yurtdışında ve yurtiçinde birçok şubesi bulunan Tarihi Sultanahmet Köftecisi her ne kadar taklit edilmeye çalışılsa da bir türlü aranılan lezzet taklitçiler tarafından yakalanamamıştır.
Sarıyer Böreği
Sarıyer Merkez Mahallesi’nde 1895 yılında adını duyuran milli yiyeceğimiz olan Sarıyer Böreği Türkiye’nin dört bir yanına yayılarak efsane olmuş durumda. İster bu eşsiz lezzeti yerinde tadar isterseniz diğer ilçelerde bulunan şubelerden temin edebilirsiniz.
Meşhur Kanlıca Yoğurdu
Belkide İstanbul’un en eski tadlarından birisi olan Kanlıca Yoğurdunun tarih içindeki gelişimi 11. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kanlıca yoğurdu lezzeti ile tüm dünyaya kendini ispatlamayı başarmıştır. Kanlıca İlçesi, Barış Manço Caddesinde kurulan tesiste üretilip tüm dünyaya pazarlanmaktadır.
Asri Turşucu
İstanbul’un birçok bölgesinde meşhur Turşucular var. Ancak Cihangir’de bulunan Asri Turşucu bir zamanların meşhur “Neşeli Günler” filminin çekildiği mekandır. Ziyaret edip, limon mu sirke mi tartışması yaparak eski günleri yad edebilirsiniz.
Hacı Bekir Akide Şekeri ve Latif Lokumu
Turk lokumu, akide şekeri ve badem ezmesi Hacı Bekir Efendi’nin 19. Yüzyılda dünyaya kazandırdığı en büyük lezzettir. Ürünler baharatlı, bademli, fıstıklı ve Hindistan cevizli olarak satılmaktadır.
Eyüp Kebabı ve Kaymağı
Eyüp İlçesinde bulunan tesislerde Eyüp Kebabını ve Meşhur Kaymağı tadabileceğiniz nezih ve son derece kaliteli mekanlar bulabilirsiniz.
Sultanahmet Terbiyeli Şirden Çorbası
Tarihi Sultanahmet Köftecisi’nin yanı sıra, Terbiyeli Şirden Çorbası İstanbul’da adını duyurmuş lezzet olarak kayıtlara geçmiştir. Gidipte içmemek olmaz…
Terbiyeli Beykoz Paçası
Paça ve İşkembe çorbası gibi farklı lezzet türleri sevenler “Terbiyeli Beykoz Paçası” yemeden bu şehri terk etmemelidir. İstanbul’un en eski Paçacı’lari Beykoz’da bulunur.
Tarihi Karaköy Fırını Saray Lokması ve Kuru Poğaçası
Her gün yediğimiz pastane poğaçası Karaköy Fırını menşeilidir. Ancak gidip birde yerinde yemek gerekir. Evde yapılan ürünler aynı tadı vermemekte. İyi bir kahvaltı için gidilecek nezih mekanlar Karaköy de bulunmaktadır.
Çengelköy Salatalığı
İlginç gelecek ama Çengelköy’ün salatalığı bir zamanlar çok meşhurdu. Ancak artan nüfus ve betonarme yapılar tarım alanlarını yok etti. Bu sebzenin birkaç yıl içerisinde Çengelköy de yetişmesi tamamen duracak gibi gözüküyor.
Arnavutköy Akıntı İstiridyesi
Arnavutköy’ün en ünlü yemeği “Akıntı İstiridyesi”dir. İstiridye sevenler için sahilde güzel mekanlar bulunmakta.
Müzeleri
Tarihte birçok medeniyete başkentlik yapmış olan bu şehirde her geçen gün restore edilip açılan müzeler, yeni nesli bilinçlendirmek için büyük önem arz ediyor. 100’ün üzerinde müze bulunan İstanbul’un, başlıca müzelerini sıralayalım. Müzelerin tamamı için sitemizi inceleyebilirsiniz.
- Ayasofya Müzesi
- 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
- Anadolu Hisarı Müzesi
- Atatürk Arboretumu
- Aya İrini Klisesi Müzesi
- Basın Müzesi
- Beşiktaş Jimnastik Kulübü Müzesi
- Beylerbeyi Sarayı
- Çinili Köşk
- Dolmabahçe Sarayı Müzesi
- Ercüment Kalmık Müzesi
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
- Küçüksu Kasrı
- Miniatürk
- Topkapı Sarayı Müzesi
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Yıldız Sarayı Müzeleri
- Zafer Müzesi
- Yerebatan Sarnıcı Müzesi
Tarihi Yapıları
Uzun yıllar birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’un hemen her bölgesinde özellikle Roma ve Osmanlı mimarisine rastlamak mümkün. Bu yapılar zamanla yıpranmış olsa da restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmışlar.
- Ayasofya Camii
- Sultan Ahmet Camii
- Süleymaniye Camii
- Fatih Camii
- Buzdoğan Su Kemeri
- Topkapı Sarayı
- Yerebatan Sarnıcı
- Galata Kulesi
- Zeyrek Camii
- Yeni Cami
- Dikilitaş
- Kız Kulesi
- Anadolu Hisarı
- Rumeli Hisarı
- Kız Taşı (Marcianus Sütunu)
- Beyazıt Camii
- Beyazıt Meydanı
- Kapalıçarşı
- Mısır Çarşısı
- Tekfur Sarayı
- İstanbul Surları
- Sultanahmet Meydanı
- Dolmabahçe Sarayı
- Beylerbeyi Sarayı
- Yılanlı Sütun ve Örme Sütun
- Haydarpaşa Garı
- Çemberlitaş Sütunu ve Meydanı
- Yıldız Sarayı
- Çırağan Sarayı