Kulak işitme ve denge organımızdır. İşitme ile ilgili reseptörler iç kulaktaki korti organında bulunur. Vücut dengesine yardımcı olan bazı yapılar da yine iç kulakta bulunur.
İşitme Olayı Nasıl Gerçekleşir?
İnsan kulağı saniyede 20 ile 20.000 titreşim yapabilen sesleri algılayabilir. Kulak kepçesi ses dalgalarını toplayarak dış kulak yoluna aktarır. Ses dalgaları kulak zarını titreştirir. Titreşimler, çekiç, örs ve üzengi kemikleriyle yükseltilerek oval pencereye aktarılır. Oval pencere titreşimleri, vestibular kanalın içini dolduran perilenf sıvısına verir. Titreşimler perilenf sıvısında dalgalar halinde ilerleyerek salyangozun tepe noktasından timpanik kanala aktarılır. Timpanik kanalda dalgaların yaptığı basınç, kohlear kanalda bulunan korti organındaki reseptörlerde uyartının oluşmasına neden olur. Daha sonra uyartılar işitme sinirleriyle beynin işitme merkezine iletilir ve değerlendirme sonucu işitme sağlanır.
İki kulağımız arasındaki mesafe sesin yönünü ve kaynağını bulmada etkilidir. Farklı frekanslı seslerin algılanması kanal boyunca uzanan korti organının farklı hücreleri tarafından gerçekleştirilir. Sürekli yüksek frekansta dinlenen sesler kişilerde işitme kaybına neden olur.