Sponsorlu Bağlantılar
Varlıkları görmemizi sağlayan, ışık kaynaklarından etrafa doğrular boyunca yayılan enerjiye ışık denir.
Işık tüm canlılar için gerekli olan bir enerji çeşididir. Işık sadece görmeyi sağlayan bir enerji türü olarak düşünülmemelidir. Işık enerjisi olmasaydı hayat olmazdı.
Bazı cisimler çevresine ışık yayabilirken bazıları yayamaz. Çevresine kendi ürettiği ışığı yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Güneş, mum, fener, ateşböceği, yıldırım, yıldız hepsi birer ışık kaynağıdır.
Ay ve gezegenler, Güneş’ten gelen ışığı yansıtarak görünürler. Bunlar birer ışık kaynağı değildir.
Kendi ürettiği ışığı yayan Güneş, yıldızlar, Yıldırım, ateş böceği ve şimşek gibi ışık kaynaklarına doğal ışık kaynağı denir.
Yakıldığında çevrelerine ışık veren, ampul
mum, odun, kömür, kibrit, çakmak, el feneri gibi kaynaklara yapay ışık kaynağı denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Işık ısı ve ses gibi enerji çeşididir. Işık başka enerji çeşitlerine dönüştürülebilir.
Işık boşlukta ve ışığı geçiren ortamlarda doğrular boyunca yayılır. Bu doğrulara Işık ışığını adı verilir.
Işık ışınları bir kaynaktan çıkarak doğrular boyunca yayılır. Işık ışınları doğrular boyunca yayılmasaydı, ışık kaynağının önüne bir cisim konulduğunda cismin gölgesinin cisim ile aynı şekle sahip olmaması gerekirdi. Cisimlerin gölgesinin cismin şekli ile aynı olması bize Işık ışınlarının doğrusal bir yol aldığını gösterir.
Sponsorlu Bağlantılar
Işık ışınları farklı maddeler ile karşılaştığında karşılaştığı maddenin özelliğine göre davranır.
Işık ışınları bazı maddelerle karşılaştığında karşılaştığı maddeden geçebilir. Eğer madde içinden Işık ışınını geçiriyorsa böyle maddelere saydam madde adı verilir. Örneğin düz bir camdan Işık ışınları geçebilir. Cam saydam bir maddedir.
Işık ışınlar bazı maddelerle karşılaştığında ise bir kısmı geçerken bir kısmı geçemez. Işık ışınlarının bir kısmını geçirip bir kısmını geçirmeyen maddelere yarı saydam madde adı verilir.
Buzlu camdan Işık ışınlarının bir kısmı geçerken bir kısmı geçemez. Buzlu cam yağlı kağıt gibi maddeler yarı saydam maddelerdir.
Işık ışınları bazı maddelerle karşılaştığında geçemez. Bu durum maddelerin Işık ışınlarının geçişine engel olması ile ilgilidir. Işık ışınlarını içinden geçirmeyen maddelere opak madde yada saydam olmayan madde adı verilir.
Sponsorlu Bağlantılar
Işık ışınları bazı maddelerle karşılaştığında ise maddeye çarpıp maddenin şekline göre değişik şekillerde dönebilir.
Işığın bir yüzeye çarpınca geri dönmesine yansıma denir.
Cisimlerin yüzeyi parlak olduğunda ise cisim gelen ışığı yansıtır. Çevremizde yüzeyi parlak olan pek çok cisim vardır. Bu su, Ayna, Metal kaşık, metal tencere vb. ışığın yansıdığı yüzeylerden bazılarıdır.
Cisimlerin görülebilmesi için birinci şart ya ışık kaynağı olması ya da Işık ışınlarının yansıtması gerekir. Diğer şart ise bu ışınların gözlemcinin gözüne ulaşması gerekir.
Bir cisme çarpan ışığa gelen ışın, cismin yansıttığı ışığa yansıyan ışın denir. Parlak bir yüzeye Işık ışığını geldiğinde yüzey ışığı yansıtır.
Sponsorlu Bağlantılar
Ay’ın bir ışık kaynağı olmamasına rağmen gökyüzünde görülebilmesinin nedeni güneşten aldığı ışığı yansıtmasıdır. Işık kaynağından çıkan ışınlar boşlukta yayılırken gözle görülemezler. Ortamda gaz tanecikleri olduğunda ise gelen Işık ışınları bu gaz taneciklerine çarparak yansıdığı için göz tarafından algılanır.
Yıldızlar, Güneş, lamba gibi kaynaklar bize doğrudan Işık verdikleri için doğal ışık kaynaklarıdır. Bazı cisimler ise doğal ışık kaynakları olmadıkları halde Işık verirler. ışık kaynağından gelen ışınları cisimler yansıtır. Cisimlerden Yansıyan ışınlar göze geldiğinde göz tarafından algılanarak cisim görülür.
Sponsorlu Bağlantılar