Isaac Newton 4 Ocak 1643 yılında İngiltere’de dünyaya geldi. Ailesi çiftçilik yapan Newton’un babası o daha doğmadan önce ölmüştür. Erken doğan Newton çok düşük kilolu bir bebekmiş ve onun yaşamasını kimse ön görmezmiş. Çocukluk yıllarını da zayıf, çelimsiz ve içine kapanık olarak geçiren Newton anneannesinin yanında çocukluk yıllarını geçirmiştir. Akranları ile oyun oynamaz, hep bir buluş yapma merakıyla kendine bir şeyler üretir ve onlarla vaktini geçirirdi. İlkokul yıllarını kasabada bir okulda geçiren Newton liseyi okumak için King’s School’a gelmiş ve eğitimine burada devam etmiştir. Öğretmenleri ve akrabaları tarafından üstün zekası fark edilmiştir.

Trinity Koleji’nde okumaya devam eden Newton’un aynı isimi taşıyan öğretmeni Isaac Barrow, çok ünlü bir matematik hocası ve ilahiyatçıydı. Öğretmeni Newton’un matematik zekasının kendisinden bile ileride olduğunu fark eder ve bunu Newton’a söyler. Matematik derslerinde teğetler çizmek, alan hesaplama gibi konuları kendine has yöntemler ile anlatarak Newton’un integral ve diferansiyel hesaplaması yapmasına itmiştir ve buluşların temeli o günlerde atılmıştır. Büyük bir veba salgını sebebiyle eğitimine 2 yıl ara vermiş ve bu 2 yıl süresince kaldığı çiftlikte  önemli buluşlar yapmıştır. Okuduğu kolejde eğitimini tamamladıktan sonra aynı okula üye olarak atanmıştır ve oradan da Cambridge Üniversitesinde profesör olarak görev yapmıştır.

Matematik, fizik,kimya, astronomi ve geometri alanında yaptığı bir çok buluşu yayınlamak için yıllarca beklemiştir. Çok ünlü bir buluş olan Yerçekimi Kanunu’nu daha 20 li yaşlardayken bulmuş ancak yayınlamak ve insanlara duyurmak için 20 yıl beklemiştir. Diferansiyel ve integral hesabı yapmış ve bu hesapların her kapıyı açacağını söyleyerek önemini belirtmiştir. Beyaz ışığın analizini yapmış, yansımalı teleskopu icat etmiştir. Kamuoyuna sunduğu bir bildiride anlatıklarının kendisine olduğunu iddia eden Robert Hook sebebiyle çalışmalarına ve bilime 6 yıl ara vermiş ve daha sonra dostlarının ısrarı ile yine geri dönmüştür. Hırçın, asabi ve ürkek bir yapıya sahip olan Newton bir çok buluşunu sadece yakın arkadaşlarına anlatır ve onların ısrarı ile açıklar ve insanlara duyururdu. Yaptığı çalışmaların tepki almasından çok korkar ve rahatsız olurdu.

Hiç evlenmeyen Newton 70 li yaşların sonuna kadar çalışmalarına devam etmiş ve son yıllarında böbrek ağrısından çok acı çekmiş ve etrafıyla ilişkisini keserek evinde vefat etmiştir. Tüm bilim dünyasının ayakta alkışladığı buluşlara imza atmıştır ve 20 Mart 1727 tarihinde vefat etmiştir.