Sponsorlu Bağlantılar

Solunum Nedir?

Solunum, tüm canlı organizmaların hayatta kalabilmesi için gerekli olan temel işlemlerden biridir. Okul otobüsünü yakalamak için koşarken daha hızlı nefes alıyorsun. Bunun nedeni vücudunuzun koşu için ekstra enerji gerektirmesidir. Bu hızlı nefes alma ile sonuçlanır. Soluk alma, solunumun ayrılmaz bir parçasıdır ancak bir bütün olarak vücudumuzu devam ettiren bir olgudur.

Basit bir ifadeyle, solunum , yediğimiz besinlerin faydalı enerjiye dönüştürüldüğü süreçtir. Bildiğimiz gibi, hücre bir yaşamın yapısal ve işlevsel birimidir ve her hücre işlevlerini yerine getirmek için enerji gerektirir. Bu nedenle, vücudumuzun en küçük seviyesinde gerçekleşen solunum, yani hücresel seviye, hücresel solunum olarak adlandırılır. İşlem her bir hücrenin işlevini kusursuz bir şekilde yerine getirmesini sağlar.

Hücresel solunum

Hücresel solunum, yiyeceklerden elde edilen biyokimyasal enerjiyi adenosin trifosfat (ATP) adı verilen kimyasal bir bileşiğe dönüştürmek için hücrelerin içinde meydana gelen metabolik reaksiyonlardan oluşur. Metabolizma , bir organizmada hücrelerin yaşam durumunu korumak için gerçekleştirilen bir dizi kimyasal reaksiyona karşılık gelir. Bunlar iki kategoriye ayrılabilir:

Katabolizma – enerji elde etmek için moleküllerin kırılması işlemi.

Anabolizm – hücrelerin ihtiyaç duyduğu tüm bileşiklerin sentezlenmesi işlemi.

Bu nedenle hücresel solunum, büyük molekülleri küçük hücrelere bölen ve hücresel aktivitelere enerji vermek için enerji açığa çıkaran katabolik bir işlemdir.

Sponsorlu Bağlantılar

Neden Solunum Yaparız?

Her canlı organizma hayatta kalmak için enerji gerektirir. Yemek yerken veya uyurken bile enerjiye ihtiyacımız var. Enerjiniz yoksa hızlı koşabileceğinizi düşünüyor musunuz? Bu enerji nereden geliyor? Evet, gıdadan geliyor ve gıdaları enerjiye dönüştüren solunum sürecidir.

  • Nefes alırken oksijen içeren havayı solur ve karbondioksit bakımından zengin havayı veririz.
  • Nefes alırken, oksijen bakımından zengin hava vücudumuzun tüm bölgelerine ve sonuç olarak her bir hücreye taşınır.
  • Hücre içinde glukoz içeren yiyecekler oksijen yardımı ile karbondioksit ve suya ayrılır.
  • Vücudumuzun yürüme, oturma, hatta düşünme gibi günlük işleri yapmak için kullanabileceği enerjiyi serbest bırakmak için glikozun parçalanma işlemi, solunum olarak bilinir.

Sponsorlu Bağlantılar