Yaz aylarında hava durumunda gösterilen sıcaklıklar çoğu kişiye düşük gelmektedir. Bunun sebebi sıcaklık kavramının iki şekilde ele alınmasından dolayıdır. Hissedilen sıcaklık ve gerçek sıcaklık kavramları birbirinden farklı kavramlardır. Gerçek sıcaklık ; sıcaklık ölçmeye yarayan aletle yani termometre ile ölçülen sıcaklığa denilir. Termometreler bazı dış etkenlere bağlı olarak bazen yanlış ölçüm yapabilir, ya da anlık ölçümler her zaman birbirini tutmayabilir.
Bunun sebebi genelde rüzgar ve nem olmaktadır. Hissedilen sıcaklık ise; insanların rüzgar, nem, vücut yapısı gibi etkenlere bağlı olarak değişebilen sıcaklığa denir. Hissedilen sıcaklık çoğu zaman gerçek sıcaklıktan farklı bir değerdir. Bunun sebebi kişilerin fiziki yapıları, giymiş oldukları kıyafetler ve nem, rüzgar gibi doğa etkenleridir.
Örneğin; yazın termometreler 35 dereceyi gösterdiğinde hissedilen sıcaklık çok daha fazla olmaktadır. Kışın ise termometreler 5 dereceyi gösterdiğinde hissedilen sıcaklık çok daha az olmaktadır. Hissedilen sıcaklık için gerçek sıcaklığın insan üzerinde bıraktığı etkide denilebilir.
Aynı sıcaklığa sahip bir ortamda bulunan farklı iki kişinin hissettiği sıcaklık farklı olabilir. Bunun nedeni kişilerin biyolojik yapılarının farklı olması ve sıcaklığı farklı hissetmelerinden dolayıdır.