Sponsorlu Bağlantılar

Gebelik kolestazı, safra kesesindeki öd sıvısının normal akışının  (hamilelik hormonları sebebiyle) yavaşlaması ve karaciğerde safra asitlerinin birikmesi, ardından kan dolaşımına karışmasıdır. Kolestaz en fazla son trimesterde, hormonlar en yüksek düzeyine ulaştığında görülür. Genellikle doğumdan sonra kaybolur. Kolestaz fetal distres, erken doğum yada ölü doğum risklerini artırabileceğinden erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Kolestaz 1000 gebelikten 1-2 sinde görülür. Çoğul gebeliklerde daha önce karaciğer sorunu geçirmiş kadınlarda ve annesinde ya da kız kardeşinde kolestaz görülmüş kadınlarda daha yaygın rastlanır. Belirtileri şu şekilde olabilir;

Çoğu kez fark edilebilen tek semptom özellikle el ve ayaklarda şiddetli kaşıntıdır. Hamileliğin ileri döneminde daha yaygın görülür.

 

Hamilelikte Amniyon Sıvısı Fazlalığı Nedir? Hidramniyos Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın.

Kolestaz Tedavisi

Gebelik kolestazı tedavisinde amaç kaşıntıyı gidermek ve gebelik komplikasyonlarını önlemektir. Kaşıntı topikal kaşıntı giderici merhem, losyon ya da kortikostreoidlerle tedavi edilebilir. Bazen safra asitlerinin derişimini düşürmek için ilaç kullanılır. Kolestaz anne ya da fetüs açısından tehlike oluşturuyorsa, erken doğum gerekli olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar