Geçici Göç

İnsanların geri dönmek üzere belirli bir süre için yaşadıkları yerden başka yerlere gitmeleridir. Tarım alanlarında, turizm alanında veya inşaatlarda çalışmak üzere yapılan göçler ve yaylaya gitmek bu gruba girer.

Çukurova’ya pamuk toplamaya, Ordu-Giresun Yöresine fındık toplamaya gelen tarım işçilerinin göçleri geçici göçlere (mevsimlik göç) örnektir. Tarıma dayalı mevsimlik göçler, insan emeğinin ön plana çıktığı tarım yöntemlerinin uygulandığı yörelere yapılır.

Antalya kıyıları ve Ege kıyılarındaki turistik yörelerde de yazın nüfus artışı yaşanır. Büyük kentlerde yazın inşaat çalışmalarının artması iş gücü gereksinimini artırır, bu yüzden işsizliğin olduğu kırsal yörelerden ya da küçük şehirlerden büyük şehirlere mevsimlik işçiler gelir. Mevsimlik nüfus hareketleri arasında yer alan yaylacılık etkinlikleri daha çok Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülür.

Dış Göç

Bilim alanında ve bazı mesleklerde yetişmiş insanların daha iyi çalışma ortamı ve koşullarına bağlı olarak gelişmiş ülkelere gitmeleridir. Bu göçe beyin göçü denir. Beyin göçünün önlenebilmesi için bilimsel çalışmalara önem verilmesi ve çalışma koşullarının cazip hale getirilmesi gerekmektedir.

İç Göç Nedir Öğrenmek İçin TIKLAYIN