Fosiller eski zamanlarda yaşamış canlıların kalıntılarına verilen isimdir. Fosiller bitki ve hayvan kalıntılarından oluşabilir. Fosilin oluşması için bitki veya hayvan kalıntılarının toprak altında yada buz altında kalmış olması gerekmektedir. Buz kalıplarının içinde binlerce yıl önce ölmüş canlıların cesetleri hiç bozulmadan günümüze gelebilmektedir.
Ölmüş bir canlının cesedi diğer hayvanlar tarafından yenilir yada ayrıştırıcılar tarafından yok edilir. Eğer ortam bu ayrıştırıcılar ve bakteriler tarafından yok edilmeye uygun değilse canlının sert kısımları yok olmaz ve günümüze kadar gelir. Diş ve kemik gibi yapılar sert yapılar olduğu için fosilleşme sürecinde yapısını en çok koruyan yapılardır.
Fosil oluşumunun olmasında en önemli etken canlı yapının öldükten sonra hava ile temasının kesilmesi gerekmektedir yani toprak yada taş gibi bir yapının altında kalması gerekir. Bazı uzmanlar sadece topak altında kalmış kalıntıların değil taş veya kaya gibi sert yerlerde bırakılan izlerinde fosil olarak kabul edildiğini söylemektedir.
Fosillerin 4 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; bitki fosilleri, hayvan fosilleri, kabuklu deniz canlıları ve amberler (böcek kalıntıları) dır.