Sponsorlu Bağlantılar
Fiziksel ve Kimyasal Değişim Nedir?
Enerjideki değişikliklere her zaman belirli bir kimyasal ya da fiziksel değişim eşlik eder.
Suyun buharlaşması, yoğuşma, yağış vb. Gibi doğal bir ortamda birçok değişiklik meydana gelir. Bazı reaksiyonlar sırasında, reaktanlardaki eski bağlar kopar ve ürünlerde yeni bağlar oluşur.
Moleküler bağların kopması ve yapımı sırasında enerji açısından farklılıklar vardır. Bağları kırmak için gereken enerjinin bağları yapmak için gereken enerjiden daha yüksek olması durumunda, enerji açığa çıkar. Bu değişikliklere veya reaksiyonlara ekzotermik denir. Ancak, bağı kırmak için gereken enerji, bağları yapmak için gereken enerjiden daha düşük olduğunda, enerji çevreden emilir. Bu tür reaksiyonlara endotermik reaksiyonlar denir.
Fiziksel ve Kimyasal Değişimi, Kopan Ve Oluşan Bağ Enerjilerinin Büyüklüğü Temelinde Ayırt Edilmesi
Fiziksel Değişimin Karakteristiği
Fiziksel değişim sırasında, moleküllerin düzeni durumun değişmesine neden olacak şekilde değiştirilir. Yeni ürün oluşturulmaz ve moleküler bileşim tamamen aynı kalır. Örneğin, buz ve suyun moleküler bileşimi değişmez.
Fiziksel bir değişimin sonucu olarak hiçbir enerji değişikliği olmaz. Fiziksel bir değişim için gereken enerji, değişimi tersine çevirmek için gereken enerji miktarına eşittir. Enerjide değişiklik yoktur.
Değişiklikler geri dönüşümlü ve geçicidir. Değişikliği oluşturan sebep giderilirse reaksiyon tersine çevrilir. Örneğin, donmada ki su buz ve erime üzerindeki buz su oluşturur.
Fiziksel değişim sırasında, maddenin kütlesi aynı kalır. Yalnızca enerji eklenir veya çıkarılır ve kütle fiziksel bir değişime uğramaz .
Sponsorlu Bağlantılar
Fiziksel Değişim Örnekleri
- Şekerin suda çözünmesi
- Buzun erimesi
- Suyun donması
- Su kaynaması
- Balmumu erimesi
Kimyasal Değişimin Karakteristiği
Moleküler bileşimin tamamen değiştirildiği ve yeni bir ürünün oluştuğu değişime kimyasal değişim denir. Kimyasal değişiklikler sonucu yeni bir ürün ortaya çıkar.
Kimyasal değişimdeki değişiklikler geri döndürülemez ve kalıcıdır. Deneysel değişiklikler ile kimyasal değişimin tersine çevrilemeyeceği ispatlanmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kimyasal değişim sırasında maddenin kütlesi değişmiştir. Ya kütle eklenir yada çıkarılır.
Kimyasal bir değişim sırasında, enerji değişiklikleri meydana gelir. Reaktif maddelerdeki eski bağların kopması ve ürünlerde yeni bağların oluşmasında enerji farklılıkları vardır.
Enerji serbest bırakılırsa reaksiyon ekzotermik reaksiyon olarak ve enerji emildiğinde endotermik reaksiyon olarak adlandırılır .
Kimyasal Değişim Örnekleri
- Odun veya kağıdın yakılması
- Kağıt yakma
- Mum yakma
- Gıdaların sindirimi
Sponsorlu Bağlantılar