Sponsorlu Bağlantılar
- Ülkemiz bir çok farklı türe ev sahipliği yapmaktadır ve bir çok endemik bitki ve hayvan ülkemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de ilginç görünümü ile Fırat Kaplumbağası’ dır. Bilimsel adı Rafetus euphraticus olan Fırat kaplumbağası adından da anlaşılacağı gibi Fırat yakınlarında yaşayan bir türdür. Yaşam alanı Fırat ve Dicle nehrinin dip bölgeleridir.
- Hayatlarının büyük bir çoğunluğunu göl ve nehirlerin dibi çamurlu yerlerinde yaşarlar. Zamanlarının büyük çoğunluğunu çamura gömülü şekilde geçirirler. Deri ve ağız içi solunumu yaptıkları için su altında rahatlıkla yaşarlar. Güneşlenmek için bazen su yüzeyine çıkarlar.
- Kahverengimsi siyah bir renge sahiptir ve derisinin üzerinde belli belirsiz benekler vardır. Fırat kaplumbağasını diğer kaplumbağa türlerinden ayıran en belirgin özellik ise başının uç kısmında bulunan küçük bir hortumdur. Hortumun ucunda iki burun deliği vardır ve buradan hava alır. Kabuğunun üzeri sert değil yumuşak bir deri ile kaplıdır.
- Beslenme ihtiyacını su altında giderirler. Nehir ve göllerdeki yengeç, balık, kurbağa, su yılanı ve suda yaşayan böcekler avlarını oluşturur.
- Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Fırat kaplumbağası koruma altına alınmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar