Sponsorlu Bağlantılar
Ege Adalarının Silahlandırılması
- Yunanistan’ın, Lozan Antlaşması’na aykırı olarak Türkiye’ye yakın olan Ege adalarını silahlandırması ile başlayan bu sorun günümüze kadar devam etmiştir.
Kıta Sahanlığı Sorunu
Kıta Sahanlığı
Uluslararası hukukta deniz yatağı ve onun altını içeren, kıyıdan 200 deniz mili açığa kadar sular derinliğinin işletilmesine olanak veren, en derin noktaya kadar olan bölgeye verilen isimdir.
- 1961’de Yunanistan’ın Yunan şirketlerine petrol arama izni vererek Ege Denizi’nin tek hâkimi gibi hareket etmeye başlamıştır. Bunun üzerine Türkiye’de 1973’te kendi kıta sahanlığında bulunan alanda petrol aranması için TPAO’ya (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) ruhsat vermiş, bu durum iki ülke arasında günümüze dek devam eden kıta sahanlığı sorununu başlatmıştır.
Bern Deklarasyonu (1976)
Türkiye ve Yunanistan’ın Ege kıta sahanlığı sorunu karşısında sorununun iki devlet arasında yürütülecek görüşmelerde ele alınması konusunda anlaştıkları belgedir.
Kara Sularının 12 Mile Çıkarılması
- Lozan Antlaşması’nda Ege Denizi’nde kara suları genişliği 3 mil olarak belirlenmişti. Bu mesafeyi Yunanistan 1936’da, Türkiye ise 1964’te 6 mile çıkarmıştır. 1974 Kıbrıs sorununun ardından Yunanistan bu mesafeyi 12 mile çıkarmak istemesi Türkiye tarafından savaş sebebi olarak görülmüştür.
Ege Hava Sahası ve FIR Hattı Sorunu
- Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki ulusal hava sahasının yüksekliği sınırı sorunu ve FIR Hattı (Uçuş Bilgi Bölgesi) denilen, Ege üzerinde uçan uçakların hangi ülkenin uçuş kontrol kulesine bağlı olacakları sorunu iki ülke arasında sorun yaratmıştır.
Sponsorlu Bağlantılar