Sponsorlu Bağlantılar

Ebabil kuşu özellikle İslamiyetteki yeri açısından önemli bir kuş türü olup, ülkemizde hemen her bölgede var olan bir kuştur. Ebabil kuşlarının bir çok özelliği onları diğer kuşlardan ayrı kılmaktadır. Ebabil kuşları kırlangıç kuşuyla fazlasıyla karıştırılmaktadır. Fiziksel görünüm açısından birbirlerine çok benzer olsalar da türe özgü bir çok özellikleri farklıdır. Ebabil kuşları ülkemizin her bölgesinde bulunmasına rağmen onları insanların görmesi pekte mümkün değildir. Sürekli  yükseklerde olmalarından ve neredeyse yere hiç inmediklerinden dolayı ebabilleri görmek pek mümkün olmamaktadır.

Ebabiller havada beslenirler, sinek ve böcek yerler. Yaz döneminde sinek ve böcek bulmak kolay olsa da kışın onları bulmak için bekledikleri süre zarfında yarı kış uykusuna yatarlar ve tabi ki bu kış uykusu da yine havada uçar vaziyettedir. Yılda bir defa yumurtlarlar ve 3-4 yumurta bırakırlar. Ortalama yaşam süreleri 7 yıldır Tek eşli olan Ebabil kuşları ülkemizde baharın habercisi olarak görülür. Havaların ısınması ile ülkemize göç ederler, havanın soğuması ile tekrar Afrika’ya doğru yola çıkarlar. Ebabillerin bacakları çok kısadır ve yerde yürümeye uygun değildir. Eğer yerde yürüyen ve ebabile benzeyen bir kuş gördüyseniz o kuş kırlangıcın ta kendisidir. Ebabil kuşları çok hızlı uçma özelliğine sahiptir. Hızlı ve atik bir yapıya sahiptirler.

Ebabil kuşları hayatların tamamını havada geçirirler. Beslenme, uyku, eş seçimi gibi durumların hepsini havada gerçekleştirirler. Sadece üreme döneminde kuluçkaya yatmak için yuvada kalırlar ve bu süre hayatlarının sadece % 5’lik bir kısmını oluşturmaktadır. Yuvaları yerden en az 4-5 metre yükseklikte olmalıdır ki yürüyemedikleri için havalanmaları ancak kendilerini yüksekten yere bırakarak gerçekleşmektedir.

 

Sponsorlu Bağlantılar