Sponsorlu Bağlantılar

Fransa ordusunun başında, Avrupa’da bir savaştan diğerine geçerek zaferden zafere koşan Napolyon Bonapart’ın hayat hikayesi hırs ve azmine göre şekillenmiştir. Devrimci isyanlar sonucu iktidarın başına geçen Napolyon, elde ettiği başarılar ile İmparator ünvanını fazlasıyla haketmektedir.

Napolyon Bonapart (1769 – 1821) Hayatı

Düyayı titreten ve Avrupa’yı dize getiren Napolyon, 1769 yılında Korsika adasında doğmuştur. O yıllarda ada bağımsız bir yapıda iken, günün şartlarından dolayı Fransa topraklarına katılmak zorunda kalmıştır. Napolyon’un asıl adı “Louis Napolyon Bonaparte‘ olarak tarih kitaplarında geçmektedir. Bazı araştırmacılar Napolyon’u tarihteki en başarılı liderler arasında gösterse de uyguladığı savaş politikası ve devrimciler tarafından Fransa Devleti’nin başına geçirilmesi büyük eleştirilerin odağında olmasını sağlamıştır.

Sene 1779‘u gösterdiğinde Korsika adasının, Fransa topraklarına katılmasından dolayı ada halkı Fransızca öğrenmek durumunda kalmıştır. Napolyon Fransızca eğitimi almak için, o yıllarda popülerliğini koruyan Agustun’daki dini bir okula kayıt yaptırmıştır. Zeka ve çeviklik olarak iyi durumda olan Napolyon, ailesi ve çevresindeki dostları tarafından ilgi odağı olmuştur. Nitekim eğitim aldığı dini okuldan ayrılarak Brienne’deki askeri okula kabul edilmesi uzun sürmemişti.

Askeri okul yıllarında Napolyon’u diğer öğrencilerden ayıran en büyük özelliği hırsı olmuştur. Fransızca’yı Korsika aksanı ile telaffuz eden Bonaparte, öğrenciler arasında alay konusu olmuştur. Üstündeki büyük sorumluluğun farkında olarak daha çok çalışıp tarih ve coğrafya bilgilerini arttırma yolunda uğraşmış ve öğretmenleri tarafından farkedilerek “Bu öğrenciden ilerki yıllarda mükemmel denizci olacak” övgüsünü almıştır(1779 -1784). Askeri okuldaki eğitimi başarı ile tamamlayan Napolyon, “Paris Kraliyet Askeri Okulu’na” devam etmiştir. Ancak Korsika’daki evinden babasının vefat haberini alması onu çok üzmüştür. Üstüne maddi sıkıntılar eklenince, daha fazla eğitimine önem vererek, iki yıl olan askeri okul serüveni bir yılda tamamlamıştır(1795).

 

Paris Kraliyet Askeri Okulu eğitimini tamamlayan Napolyon, ordudaki en stratejik konumlardan birisi olan Valence’deki Topçu Alayına Üsteğmen olarak atanmıştır(1785). Ordu içindeki yükselişini sürdürmek istesede izin alarak doğduğu vatanı Korsika’ya dönmüştür. Devlete karşı ayaklanan ada halkına karşı çıkan Jakoben hareketinde yer almıştır. Uzun bir süre askeriye’ye geri dönüş yapmadığından ordudan uzaklaştırılmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

1792 yılının başında İngilizlerin kışkırtması sonucu Avusturya savaşı patlak vermiştir. Savaş sonrası ordu komutasında açılan boşluklara Napolyon affedilerek geri alınmıştır. Bu yıllarda İngilizler ittifak oluşturarak Fransa’ya saldırmaktadır. Fransa bir yandan dış ülkelerin işgal güçlerine karşı mücadele verirken, diğer tarafta isyancıların ve Kralcıların ayaklanmalarını bastırmaya çalışmaktaydı. Bu esnada Napolyon Kralcılara ve İngiliz ittifak güçlerine sıkı direniş göstererek yeni zaferler elde etmekteydi(1793).

Napolyon kazandığı savaşlar neticesinde ödüllendirilerek tuğgeneral rütbesine terfi ettirilmiştir(1793). Ardından İtalya Topçu Birlikleri Komutanlığına atanmıştır(1794). Bonaparte artık İtalya’nın Başkomutanı mevkisinde yer almaktaydı. Bir aile kurmaya karar vermiş ve Joseph’in isimli dul bir bayan ile dünya evine girmiştir. Daha evleneli birkaç gün olmasına rağmen İtalya’ya saldıran Avusturya ordusunu püskürtmek için sefere çıkmış ve Viyana kapılarına kadar ilerlemiştir. İngilizlerden beklediği desteği bulamayan Avusturya ateşkes istemek zorunda kalmıştır(1797). Tehlikenin farkına varan Napolyon, İngilizlerin oyununu bozmak için derin düşüncelere dalmıştır. En son çözüm olarak İngiliz ticaretini engellemeye karar vermiş ve Mısır’a sefere çıkıp, ilk olarak Malta’yı ardından İskenderiye’yi ele geçirmiştir. Savaş esnasında yara alan Napolyon takviye kuvveti istemiştir. İngilizler ise Fransa deniz Kuvvetlerine ait takviye gemilerini batırarak Napolyan’a büyük darbe vurmuştur. Ülkesi zor durumda kalan Osmanlı ise bu durumu fırsat bilerek İngilizlerin oluşturduğu ittifakta yer almış ve Napolyon’u geri püskürtmüştür. Napolyon ordusunu Mısır’da bırakıp Fransa’ya dönmüştür(23 Ağustos 1799).

 

Napolyon Bonaperte’nin İlginç Sözleri için Tıklayın…

Mısır seferi sonrası Fransa’ya geri dönmek zorunda kalan Napolyon hükümet darbesi sonucu I. Konsül durumda olduğundan Fransa’nın yönetimini ele almıştır. Büyük yeniliklere imza atmış, anayasa değişikliği yapmış ve reformları yenilenmiştir. Bu esnada Fransa Merkez Bankasını kurmuştur. Ülke iç meseleleri ile meşgul olan Napolyon’un boşluğundan yararlanan Avusturya ve İngiltere sürekli olarak yeni istilalar peşinde koşmaktaydı. Durumun vahametini farkeden Napolyon İtalya’nın Milano kentini alarak Avusturya’ya ilerlemiştir. Ağır yenilgiye uğrayan ittifak kuvvetleri 1802 de barış anlaşması imzalamak zorunda kalmıştır.

Napolyon 1804 yılında Kralcıların çıkardığı isyan sonucu İmparator ilan edilerek, Papa önünde taç giymiştir. Bu gelişmenin ardından kendi kurduğu İtalya cumhuriyetini feshederek, İtalya Krallığını ilan etmiştir. Zaman geçtikçe daha fazla güçlenen Napolyon’u durdurmak için İngiltere daha güçlü bir koalisyon kurmaya karar verir. İngiltere liderliğinde Napoli, İsveç, Prusya ve Avusturya’nın oluşturduğu dörtlü koalisyon Faransa’ya savaş açmıştır. Deniz savaşında koalisyon ülkelerinin karşısında zayıf Kaan Fransa ilk olarak Prusya ve Avusturya’ya saldırarak Ulm ve Austerlitz zaferlerini kazanmıştır. 1807 Freidland savaşında Pruslar hiç beklemediği bir mağlubiyet almışlardır. Ağır yenilginin ardından Napolyon, Prus Çarı I. Alexander’a Tiflis anlaşmasını imzalamış ve savaştan çekilmesini sağlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar

Mart 1810 senesinde ikinci evliliğini yapan Napolyon’un varisi olan II. Napolyon dünyaya gelmiştir.

Napolyon Tiflis anlaşmasından sonra anlaşma şartlarına uymayarak İngiltere’ye destek olan Prusya’ya girmeye çalışmış ve ağır yenilgi almıştır. Kış döneminde yaptığı bu hamle ordusunun yarısını kaybetmesine neden olmuştur. Yenilginin ardından halkına yeni vergiler ve yaptırımlar uygulamak zorunda kalan Napolyon’un tahtı iç isyanlar ile sallanmaya başlamıştır. Bunu fırsat bilen ittifak birlikleri 1813 Leipzig Muharebesinde Fransa ordusunu ağır yenilgiye uğratmıştır. Bu yenilginin ardından ittifak birliklerinin Paris’e kadar ilerlemesi 1804 yılında Napolyan’un sonunu getirerek Elba adasına sürülmesine neden olmuştur.

Elba adasından kaçan Napolyon Fransa’ya dönerek tekrar halkın desteğini alıp yönetimi eline almıştır. Ülkeyi eski güçlü günlerine çıkarmak için yeni reformlara imza atmıştır. İlk olarak İngiltere ve Prusya’ya barış teklifini iletmiştir. İngiltere ve Prusya Napolyon’un güçlenmek için zaman kazandığını düşünerek bu teklifi reddetmiştir.  Ardından İngiltere öncülüğünde ittifak birlikleri toplanarak Napolyon’u devirmek için savaş ilan etmiştir. Savaş için İngiltere, Prusya ve İsveç ortak ordu komutanı olarak Wellington dükü Arthur Wellesley’i belirlemişler. Prusya ordusunda ise Von Blucher, İsveç Ordusu Komutasında ise Bernadetta bulunmakta.
Savaş gününden önce Napolyon Waterloo isimli bölgede konakladığından, olacak savaşında adını Waterloo Savaşı(1813) şeklinde belirlemiştir. İlk olarak İngilizler ile savaşan Napolyon ordu birlikleri sıkı bir direnişe şahit olmuş ve İngiliz birliklerini aşamamıştır. Prusya birliklerinin gelmesi ile savaş alanı iyiden iyiye kızışmaya başlamıştır. İngiliz ve Prusya ordusunun birlikte hareket etmesi Fransız birliklerini zora sokmuştur. Kıskaca alınan askerlere Napolyon geri çekilince emri vermiştir. Bu esnada Fransa topçu birlikleri düşman saldırısını püskürtmek için ateş açsa da en fazla zaiyati kendi askerlerine vermiştir. Ağır yenilgi sonrası Paris’te yakalanan Napolyon At. Helena adasına sürgün yemiştir. Uzun süre bu adadan kaçmak için uğraşsa da 5 Mayıs 1821 de hayatını kaybetmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar