Dolu atmosferdeki su buharının bir anda soğuk hava ile karşılaşması ve temas etmesi sonucu buz şeklinde yeryüzüne düşmesi olayına denir. Doluda tıpkı yağmur damlalarının oluştuğu gibi oluşur ancak buz şeklinde yeryüzüne düşer. Bulutların içerisinde bulanan damlacıklar atmosferde hava akımına tutunurlar. Burada 0 ve -40 derece arası sıcaklıklarda donar ve dolu olarak yere düşer.
Dolu yağışları hayatı kötü etkileyen bir doğa olayıdır. Özellikle fırtına ile birleşen dolu farklı boyutlarda düşmektedir. Özellikle yaz aylarında yağan dolu tarlaları kötü etkilemektedir. Sebze ve meyve ekinleri dolu nedeniyle zarar görmektedir. Kışında seralara düşen dolu yine ekinlere zarar vererek çiftçilerin zarar etmesine sebep olur. Büyük dolu yağışları arabaların camlarının kırılmasına hatta evlerin, iş yerlerinin pencerelerinin kırılmasına ve çatlamasına sebep olabilmektedir.
Dolu tanelerinin içerisinde halkalar bulunmaktadır bu halkalar atmosferdeki dönme hızlarına göre farklılık gösterir. Dolu tanelerinin halka sayısına göre dolu tanesinin büyüklüğü de değişmektedir. Büyük dolu taneleri bazı bölgelerde hayvanlara da zarar vermektedir. Hayvanların yaralanmasına ya da ölümüne bile sebep verebilmektedir.