Sponsorlu Bağlantılar
TÜİK verilerine göre Türkiye’de her yıl üretilen kitap sayısı bir önceki yıla göre artış gösteriyor. Ancak ülkemizde okuma oranlarında bir türlü artış sağlanmış değil. %21 ile okuma oranında Dünya birinciliğini paylaşan Fransa ve İngiltere’nin ardından %14 ile Japonya geliyor. Türkiye ise bu klasmanda 1000/1 orana sahip. Türk halkının Televizyona 6 saat ve İnternete 3 saat harcadığı bir zamanda kitap ise günde sadece 1 dakika okunuyor.
Ülkemiz adına ilerleyen yıllarda büyük sorun teşkil edecek olan bu duruma ailelerin dur demesi gerekiyor. Öncelikle günlük ihtiyaç sıralamamızda 240. yere sahip olan kitap okuma alışkanlığının daha yüksek seviyelere çekilmesi için yeni adımlar atılması gerekir. Özellikle çocuklara hediye alırken teknolojik alet ve oyuncakların yanısıra kitap hediye etmeye özen gösterilmelidir. Hediye etme sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 140. sırada yer almakta. Peki çocuklarımızı bulundukları teknoloji bataklağından kurtarıp, kitap seven nesile nasıl dönüştürebiliriz.
Çocuklara Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Etkili Yöntemleri
- Küçük yaşlarda bebeklerin kişisel gelişimini arttıracak öğretici resimli kitaplar alın.
- Geceleri onlara kitaptan güzel hikayeler okuyun. Bu durum onların hayal dünyasını genişleterek, anne ve babası ile geçirdi değerli vaktin önemini hissettirir, zeka gelişimi, dil gelişimi ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacaktır.
- Çocuklara kitap okumaya zevkle yapabilecekleri bir meşguliyet olarak sunabilirsiniz.
- Doğum günü, bayram vb. özel günlerde çocuğunuza, güzel birkaç kitap hediye edebilirsiniz.
- Çocuğun hoşuna gidebilecek, yaşına uygun kitaplar alarak, onların kitap okurken zevk almalarını sağlayabilirsiniz.
- Çocuğu kitap okurken veya ilgilenirken gördüğünüzde tebrik edebilir, dondurma ve çikolata gibi hediyeler ile ödüllendirebilirsiniz.
- Boş zamanlarında, tatillerde, otobüste ve Piknik gibi aktivitelerde okuması için çantasında kitap bulundurmasını sağlayabilirsiniz.
- Çocuklarınızla beraber kütüphaneye, seminerlere ve kitap fuarlarına gidip kitap alabilir, yazarlardan imza almasını sağlayabilirsiniz. Bu durum çocuğun kitaplara olan ilgisini arttıracaktır.
- Çocuğunuz kitap okumayı sevmiyorsa bile, kitap alma isteğini asla geri çevirmeyin. Bu istek ona kitap okuma alışkanlığı kazandırabilir.
- Haftanın belirli gün ve saatlerinde ailece kitap okuyarak çocuğun kitap alışkanlığını arttırabilir ve bakış açısını değiştirebilirsiniz.
- Çocuğun odasına küçük bir kitaplık kurarak bilinç altına kitap okuma alışkanlığını eklemek mümkün.
- Gazete ve dergilerde bulunan bulmacaları birlikte çözerek okuma ve düşünme kabiliyetlerinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
- Aynı şekilde gazete ve dergilerde bulunan resimleri keserek ona ait bir kitap hazırlayabilirsiniz.
- Çocuklarınız okuma alışkanlığını kazandığında onlardan sesli bir şekilde kitap okumasını isteyin. Onu ilgi ve sevgi ile dinlediğinizde özgüveni artar, her zaman kitap okumak için can atar.
- Çocuklarınız sesli kitap okuduğunda hatalarına müdahil olmamaya çalışın. Okuma sonlandığında ona okumasını daha güzel hale sokabilmesi için yön gösterin.
- Kışın veya yağmurlu günlerde pencerenin kenarında meyve suyunuzu yudumlarken çocuğunuz ile karşılıklı oturup kitap okuyun. İlerleyen yıllarda birlikte geçirdiğiniz bu zaman onun için büyük bir hatıra olarak zihnine kazınacaktır.
Çocuklara kitapları sevdirmenin en etkili yolu örnek olabilmektir. Çocuklar anne ve babasının ayak izlerini takip eder. Eğer ki akşamları saatlerce TV izliyorsanız çocuktan kitap okuma alışkanlığı kazanmasını beklemek hata olur.
Üstün Zekalı Çocukların Olumlu Özellikleri Nelerdir Öğrenmek İçin Tıklayın.
Sponsorlu Bağlantılar