2017 yılının en çok tartışılan konuları arasında araçlara getirilen cam filmi yasağı geliyor. Kısa süre öncesine kadar kaldırılan yasak, Ekim ayında düzenlenen yeni Yönetmelik ile tekrardan araç kullanıcılarına cam film yasağı olarak geri dönmüştür. Sürücülerin en çok merak ettiği ise “Cam filmi nasıl sökülür?” Sorusudur…

Son yıllarda en fazla yargıya taşınan konulardan birisi de cam film kullanımına trafikte kesilen cezalardır. Sürücülerin haklı nedenler öne sürerek kazandıkları davalar ile cam film uygulamasının yasal olarak önü açılmıştır. Son olarak İstanbul’da yaşanan olayda bayan bir sürücü trafik kontrolü sırasında, aracında cam film bulunduğu için ceza yemiştir. Konuyu yargıya taşıyan bayan, taciz olaylarından korunmak için aracın camlarını film ile kaplattığını söylemiştir. Hakim gerekli incelemelerin ardından bayan sürücüyü haklı bulmuştur. Böyle cam film uygulamasının önü açılmış oldu.

Cam Film Kaplamak Yasak Mı?

2017 senesinin Nisan ayında gerekli süreç incelenerek araçlara film kaplamak serbest bırakılmıştır. Bu süre zarfında araç sürücülerinin büyük kısmı, gerek sağlık gerek güvenlik için araçlarını film ile kaplattılar. Ancak ülke olarak gelinen noktada güvenlik açısından bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bu durumu fark eden Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63. Maddesinde değişikliğe gitmiştir. Resmi Gazete tarafından yayınlanan Yönetmelikte “Araç camlarının görüntüyü değiştirecek şekilde renkli kullanımı veya cam filmi kaplanması yasaktır.

Bu kısa sürede araçlarına cam filmi taktıran araç sahipleri, montaj esnasında ödedikleri ücret ile cam film söküm esnasında ödenen ücretin aynı olmasını şaşkınlık ile karşıladılar. Şu sıralar söküm işlemine 150-200 TL gibi bir ücret alınıyor.

Yasak Olmayan Cam Film Kriterleri

  • Araçların ön camlarına film kaplanmayacak
  • Işık yansıtması %15 üzeri olan filmler cama uygulanamaz
  • Filmlerin Ultra Viole özelliği %98 olmalı.
  • Cam filmler PVC olmalı ve yapıştırıcı cinsi akrilik esaslı olmalıdır.
  • Filmlerin kalınlığı 80 mikrometre üzeri olmamalıdır.
  • Film camın iç yüzeyine kaplanmalı
  • Sürücünün sağındaki ve solundaki camlara uygulanan filmlerin ışık geçirgenliği en az %70 olmalidir.
  • Aracın arka kısmında bulunan camların ışık geçirgenliği en az %20 olmalıdır.

Not : Cam film yasağı fabrika çıkışında karartılmış cam(R43) olarak üretilen araçlar için geçerli değildir.

Peki cam filmi söktürmeye durumu olmayan vatandaş ne yapmalı? 

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

  • Öncelikli olarak film kaplı olan cama göz gezdirerek hava almış kenar bölgesini tespit edin. Eğer hava almayan nokta bulamazsanız, falçata gibi kesici bir alet yardımı ile filmi kenar kısımdan kaldırın. Film cama iyi yapışmamış  ise el ile hafifçe aşağı çekerek sökebilirsiniz.
  • Cama oldukça sağlam yapışan filmler el ile sökülmezler. Bunun için varsa ısı tabancası yoksa fön makinası kullanabilirsiniz. Isıya maruz kalan film yumuşayıp camdan ayrılacaktır.
  • Özellikle araçların ön ve arka kısmına film kaplanması araç sahipleri için iyi olmayabilir. Arka camdan film söküm esnasında rezistansa zarar verebilirsiniz. Bunun için 3/1 oranında seyreltilmiş amonyak çözeltisi hazırlayın. Aracın arka camı büyüklüğünde siyah çöp poşeti kesin ve cama fıs fıs ile çözeltiyi püskürtüp bu poşeti yapıştırın. Son olarak aracı birkaç saat güneşin altında bekletin. Cam filminin buruşup eski formundan kurtulduğunu göreceksiniz.
  • Eğer elinizde buhar makinası varsa cam filminin köşesini kaldırarak bir süre buhara maruz bırakın. Bu yöntemle kolayca cam filmlerinden kurtulacaksınız.
  • Sökülen filmler arkada yapışkan bir madde bırakır. Bu yapışkan maddeyi deterjanlı su ile silin. Çıkmayan lekeler dikkatlice falçata veya bıçak ile kazıyın. Ardından tekrar sünger ile silin.