Sponsorlu Bağlantılar
Engerekgiller familyasından boynuzlu bir türdür. Sırt kısmı genellikle gri, sarı ve kahverengidir. İsmini aldığı boynuza benzer yapı baş kısmında burnunun hemen üzerinde bulunan bir çıkıntıdan gelmektedir. Sırtlarında baklava deseni gibi zikzak desenler bulunur. Boyları yaklaşık 1 metre kadardır. Oldukça zehirli olan boynuzlu engerek, küçük hayvanlarla beslenir. Hatta daha küçük yılanları bile yer. Üst çenesinin ön tarafında 2 zehir dolu dişi vardır.
Zehiri insanlar içinde diğer canlılar içinde oldukça tehlikelidir. Korkutulup, rahatsız edilmedikçe uysal ve saldırgan bir canlı değildir ve ısırmaz. Tehlikede hissettiği zaman başını kaldırarak tıslar ve ısırabilir. Yunanca kuma gömülü anlamına da gelmektedir. Yaşam alanları kumlu alanlardır ve Türkiye’de kumlu alanlar, çalılık, ufak otluklarda yaşarlar. Sadece deniz seviyesinde değil 2000 metre yükseklikte bile yaşarlar.
Yüksek ve serin yerlerde gündüz, sıcak yerlerde gece vakitlerinde ortaya çıkmaktadırlar. Küçük omurgalılardan oluşan avını önce ısırarak zehirler ve ölmesini bekler. Avını öldükten sonra yutar ve sindirir. Yaz aylarında çiftleşirler ve yaklaşık 10 tane yumurta bırakırlar. Türkiye’de hemen her bölgede yaşarlar. Son olarak Sinop’ta köylüler tarafından görülmüş ve öldürülmüştür.
Sponsorlu Bağlantılar