Sponsorlu Bağlantılar
Madde Nedir?
Madde: Yer kaplayan ve kütlesi olan nesnelere madde denir. Etrafınızdaki her şey maddeden oluşur. Dondurma maddeden yapılmıştır. Yavru köpeğinize, yavru kedinize, bir bardak süt ya da hava dolu bir balona madde denir.
Görebildiğiniz veya dokunabildiğiniz, koklayabileceğiniz veya tadabileceğiniz her şey maddeden oluşuyor. Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır ve genellikle gram olarak ölçülür. Kütle ve ağırlık iki farklı kavramdır. Kütle birimi gramdır. Genellikle bir şeyin kütlesini ağırlık olarak düşünebilirsiniz. Kütle arttıkça, ağırlığı artar.
Fiziksel Özellikler : Duyu organlarımızla algılanabilen nesnelerin bazı özelliklerine fiziksel özellikler denir.
Kütle, renk, şekil, hacim ve yoğunluk maddenin fiziksel özelliklerinden bazılarıdır. Yoğunluk, birim hacim başına maddenin kütlesidir. Birim, bir nesnenin kapladığı alan miktarıdır. Hacim, galon, litre veya mililitre cinsinden ölçülür.
Maddenin Görünümü
Bir masa sert bir maddedir, yer kaplar ve kütlelidir.
Buz ile dolu bir bardak suyu inceleyin…
Sponsorlu Bağlantılar
Maddenin Hissedilmesi?
Bir bardak sıcak süt
Keskin bir bıçak
Yumuşak bir çift ayakkabı
Hava göremiyoruz ama havanın balonları gökyüzünde nasıl hareket ettirdiğini görebiliyoruz.
Karın soğuk ve nemli olduğunu hissediyoruz. Sıcaklık ve ıslaklık maddenin fiziksel özellikleridir.
Madde Neye Benziyor?
Tatlı bir kokulu gül.
Sponsorlu Bağlantılar
Maddenin Diğer Özellikleri:
Maddenin ölçülmesi: Madde ağırlık ve hacime sahiptir. Maddenin kapladığı alanın miktarına hacim denir. Ölçüm kabı, mezüre ve pipet gibi farklı cihazlar hacimleri ölçmek için kullanılabilir.
Her maddenin kütlesi var. Bir cisimdeki maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Bir nesnenin kütlesinin ne kadar olduğunu bulmak için bir pan dengesi kullanmanız gerekir.
Meyve ve sebzeler ölçek kullanılarak ölçülür. Havayı bir balona doldururken bile kütle vardır. Hava dolu balon, boş balondan daha fazla kütleye sahiptir. Bu havanın kütle olduğunu gösterir. Balonun içinden çıkan havanın kütlesini bile hissedebilirsiniz. Havayı göremezsiniz ama kütlesi vardır. Tuz, şeker ve hatta bir ilacı ölçmek için bir çay kaşığı kullanıyoruz. Posta kütlesini ölçmek için postanede elektronik bir ölçek kullanılır.
Etrafınızdaki yer kaplayan her şey önemlidir. Maddenin durumu, salmastra ve moleküllerin iç enerjisine bağlıdır. Özellikler maddeyi açıklar. Bir masa, bir tebeşir parçası, bir akvaryumun içindeki su ve “boş” bir şişenin içindeki havanın tümü maddenin özelliklerini belirler. Maddenin üç şekli vardır: katı, sıvı ve gaz. Maddenin “durumu” aynı özelliklere sahip madde grubunu ifade eder. Nesnelerin özelliklerine göre gruplandırılabileceği anlamına gelir.
Sponsorlu Bağlantılar
Katı Maddelerin Özellikleri
Masa sağlam ve serttir. Katı madde bir boyuta ve şekle sahiptir. Katı maddelerin diğer örnekleri sandalye, bilgisayar ve radyodur.
Katıların şeklini değiştirebilirsiniz. Masanın şeklini parçalara ayırarak veya yakarak değiştirebilirsiniz.
Sıvı Maddelerin Özellikleri
Su sıvı bir maddedir. Büyüklüğü veya hacmi vardır. Hacim, yer kapladığı anlamına gelir. Ancak, suyun kesin bir şekli yoktur. Kabın şeklini alır. Sıvılar akabilir ve dökülebilir. Sıvı zeminin şeklini alır ve zeminin sınırsız sınırı vardır (duvara çarpana kadar). Ancak, bir masayı dökemezsiniz. Onu bırakabilirsiniz ve hala aynı şekle sahiptir. Bir bardak içine bir bardak su dökmeye çalışın; fincan şeklini alır. Aynı bardak suyu başka bir behere dökmeyi deneyin ve şeklini inceleyin.
Gazların Özellikleri
Soluduğumuz oksijen, havada bulunan bir gazdır. Yaşamak için oksijene ihtiyacımız var. Görünmezdir. Gazlar kesin bir şekle veya kesin bir hacme sahip değildir. Herhangi bir şekli alabilir. Gazların rengi yoktur. Gazlar etrafınızda. Hava birçok gazın karışımıdır. Rüzgar estiğinde havayı hissedebilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar
Sınıfınızdaki hava bir gazdır. Sınıfınızın şeklini alır. Aynı miktarda havayı daha büyük bir sınıfa koyarsanız, odadaki tüm alanı kaplar.
Sponsorlu Bağlantılar