Sponsorlu Bağlantılar
Bergamot Nedir?
Bergamot, bir tür narenciye meyvesi üreten bitkidir. Meyveleri armut görünümlüdür. Meyvenin kabuğundan alınan yeşilimsi yağ, ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca kabukları güzel koktuğundan kozmetikte ve gıda da kullanılmak üzere esans yapılır.
Sedefotugiller familyasından gelen bergamot’un, dalları seyrek, kısa ve dikenlidir. Ülkemizde sadece Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.
Bazı insanlar doğrudan ciltlerine bergamot yağı uygulayarak ve bu bölgede uzun dalga ultraviyole (UV) ışığı parlatarak sedef hastalığı adı verilen bir cilt rahatsızlığını tedavi ederler. Bergamot yağı ayrıca mantar enfeksiyonu (mikozis fungoides) ve pigment kaybı (vitiligo) nedeniyle oluşan tümör hastalığı için cilde uygulanır (topikal olarak kullanılır). Ayrıca vücudu, bitlere ve diğer parazitlere karşı korumak için, böcek ilacı olarak da kullanır.
Radyasyon tedavisi sırasında anksiyeteyi azaltmak için Bergamot yağı bazen solunur (aromaterapi olarak kullanılır).
Gıdalarda bergamot yağı, özellikle jelatin ve pudinglerde, turunçgil aroması vermek için yaygın olarak şekilde kullanılmaktadır.
Üretimde parfüm, krem, losyon, sabun ve güneş yağında bergamot yağı kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
Bergamot Nasıl Kullanılır?
Bergamot yağı çeşitli aktif kimyasallara sahiptir. Bu kimyasallar cildi güneş ışığına duyarlı hale getirebilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca gıdalarda, çayda, kozmetik ve ilaçlarda, koku ve lezzet vermesi amacıyla kullanılır. Kabuklarından reçel yapılabilir. Ayrıca bergamot yağı şifa kaynağıdır.
Bergamot’un Faydaları Nelerdir?
Zihinsel uyanıklık : Bergamot yağını aromaterapi olarak kullanmak, zihinsel uyanıklığı iyileştirir. Aslında, rahatlatıcı etkilerinden dolayı, yetişkinlerin ruhsal uyanıklığını azaltabilir demek daha doğru olur.
Radyasyon tedavisi sırasında anksiyete : Gelişmekte olan kanıtlar, bergamot yağının aromaterapi olarak solunmasının, radyasyon tedavisi alan kişilerde anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.
UV ışığı ile birlikte kullanıldığında sedef hastalığı : Araştırmalar, UV ışığı ile birlikte cilde bergamot yağı uygulanmasının plak psoriazisini azaltmak için tek başına UV ışığından daha etkili olduğunu öne sürmektedir.
- Derideki renk pigmentinin kaybı (vitiligo)
- Vücudu bitlere ve diğer parazitlere karşı korumak.
- Beyaz kan hücrelerinde başlayan ve ultraviyole (UV) ışığı ile birlikte kullanıldığında cildi (mikozis fungoides) etkileyen bir kanser tipini tedavi etmektedir.
Bergamot’un Yan Etkileri Nelerdir?
Bergamot yağının, gıdada içerdiği küçük miktarları birçok insan için faydalı ve güvenlidir. Cildin üzerinde kullanıldığında (topikal olarak), cildi güneşe karşı hassas ve cilt kanserine karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bergamot ile çalışan kişilerde, kabarcıklar, yaralar, pigment lekeleri, kızarıklıklar, güneşe duyarlılık ve kanserojen değişiklikler gibi cilt problemleri görülebilir..
Sponsorlu Bağlantılar
Bergamot’un Zararları Nelerdir?
Çocuklar : Bergamot yağı, büyük miktarlarda ağızdan alındığında çocuklarda güvenli değildir. Büyük miktarlarda bergamot yağı almış çocuklarda konvülziyon ve ölüm gibi ciddi yan etkiler olmuştur.
Hamilelik ve emzirme: Hamileyseniz veya emziriyorsanız cildinizde bergamot yağı kullanmayın. Güvenli Değil!
Diyabet: Bergamot kan şekeri düzeyini düşürebilir. Diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü etkileyebilir ve kan şekeri seviyelerinin düşük olmasına neden olabilir. Kan şekerinizi yakından takip edin.
Cerrahi: Bergamot kan şekerini düşürebilir. Ameliyat sırasında kan şekeri kontrolüne müdahale edebileceği endişesi vardır. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce bergamot kullanmayı bırakın.
Sponsorlu Bağlantılar
Bergamot’un Etkileşimleri (Tepkimesi)
Güneş ışığına duyarlılığı artıran ilaçlar (Foto-hassaslaştırıcı ilaçlar) BERGAMOT ile etkileşime girer.
Bazı ilaçlar güneş ışığına duyarlılığı artırabilir. Bergamot yağının topikal kullanımı güneş ışığına duyarlılığınızı artırabilir. Güneş ışığına karşı duyarlılığı artıran ilaçlarla birlikte bergamot yağının topikal olarak kullanılması, güneş ışığına maruz kalan cilt bölgelerinde güneş yanığının, kabarcıkların veya kızarıklıkların ortaya çıkma olasılığını arttırmaktadır. Güneş ışınlarına maruz kaldığınız zaman koruyucu kıyafet giydiğinizden emin olun.
Duyarlılığa neden olan bazı ilaçlar arasında;
- amitriptilin (Elavil),
- Siprofloksasin (Cipro),
- norfloksasin (Noroxin),
- lomefloksasin (Maxaquin),
- ofloksasin (Floxin),
- levofloksasin (Levaquin),
- sparfloxacin (Zagam),
- gatifloxacin (Tequin),
- moksifloksasin (Avelox),
- trimetoprim / sülfametoksazol (Septra),
- tetrasiklin
- metokssalen (8-metoksipsoralen, 8-MOP, Oxsoralen)
- Trioxsalen (Trisoralen).
Doz ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüketimi için uygun doz, kullanıcının yaşı, sağlığı ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bergamot için (çocuklarda / yetişkinlerde) uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmadığını ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatlara uyduğunuzdan emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.
Sponsorlu Bağlantılar