Dil, insanların çevresi ile münasebet kurmalarını sağlayan en etkili haberleşme vasıtasıdır.
Çocuklarda dil gelişimi, çevresel faktörlere, eğitime ve ebeveynlerin iletişim kurmadaki etkisine bağlıdır. Çocukların kelimeleri tam, doğru telaffuzu, 7-8 yaşına kadar uzayabilir. Dil gelişimi, doğumdan sonra ağlama, geğirme, bağırma ve organik sesler ile başlar.
Altıncı ayına giren bebekler de gığıldama evresi başlar. Gığıldama, konuşmaya benzeyen rastgele kelimelerin ve seslerin çıkarılmasıdır. Çocuklar 2-2,5 yaşına kadar sesli ve sessiz bütün kelimeleri çıkarabilir. Tabi artikülasyonun tam kazanılması 7-8 yaşına kadar devam eder. Çocukların kelimeleri öğrenme sürecinin kısalması ve akışkan şekilde konuşması için okul öncesi öğrenim çok önemlidir. Sosyal yaşama kazandırılan çocukların özgüveni artar, konuşma ve iletişim kurma yetenekleri gelişir.
Artikülasyon Nedir?
“Artikülasyon” bozuklukları, konuşulan dildeki seslerden bir veya birkaçının kaidelere uygun olarak çıkarılamaması, telaffuz edilememesi halidir.
Dil ve zeka arasında önemli bir münasebet vardır. Zeka gelişimi evresinde gerekli eğitimi ve öğrenimi alan bebeklerin erken yaşta akışkan bir şekilde konuştukları gözlemlenmiştir. Zeka geriliği bulunan çocuklarda geç konuşma, konuşma da bozukluk, bazen de zeka geriliği bulunmasa da antimikrobiyal kusurlara bağlı olarak konuşma ve telaffuz bozuklukları oluşur.
Konuşma bozukluğu olan çocuklarda ebeveynlerin eğitim ve tahsil durumu, kültür seviyesi, davranışları, ekonomik durumları gözden geçirilmelidir.
Aile ortamı dışında kurumlarda yetişen normal zekalı çocuklar da artikülasyon bozukluğuna sık rastlanmaktadır. Sosyal hayata kazandırılmayan çocuklar da bundurum normaldir. Dilin gelişimi için aile faktörü çok önemlidir. Dil gelişimi aile ile başlar, okul öncesi yıllarda verilen dil eğitimi ile etkili ve faydalı bir hal alır.
Bebeklerde Zeka Gelişimi Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın.