Bebeğin fizyolojik ve motor gelişimi açısından büyük öneme sahip anne sütünün, tüm doktorlar tarafından  “ilk 6 ay” kesin olarak kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu dönemde anne sütü bebeğin zeka gelişimi ve kas, sinir ve omurga gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.

 

Bebeklerde 0 – 3 Ay Fizik ve Motor GelişimiHakkında Bilgi Almak İçin TIKLAYIN…

 

3 – 4 aylık bebeklerin çoğu başını rahatça orta konumda tutar. Seçme motor becerisi geliştiğinden anne ve babasını yabancılardan ayırt edebilir. Sert bir zemine sırtüstü yatırılırsa, baş ve göğsünü kaldırır.

4 Aylıkken sırtüstü yatar pozisyonda başını kaldırıp rahatça sağa sola dönebilir. Yenidoğan bebeklerde dokunma duyusu dudak çevresinde gelişmiştir. Ancak 4 aylık bir bebek eline aldığı nesneyi ağzına götürebilir. Sevdiği bir oyuncak gösterilirse tepki verir, oyuncak verilirse güler, elinden alınırsa ağlar. Oturtulduğunda başı arkaya düşer. Ayağa kaldırıldığında başını hafif öne doğru eğik tutar. Fakat başını bu pozisyonda sağa sola sallayamaz.

5 aylık olan bir bebeğin boynundaki sinir ve kas sistemi bebeğin başını dik konumda tutabileceği kadar gelişmiş olur.

6 aylık süreçte motor becerileri iyiden iyiye gelişmiş olan bebekler, zilli ve ses getiren oyuncaklara ilgi duyar ve oyuncakları elden ele değiştirebilirler.

6 – 6,5 aylık bebeklerin büyük kısmı tek başına dik konumda oturabilir. İlk olarak dengelerini sağlamak için bir müddet yardım alırlar. İlerleyen süreçte ellerini yana dayar, sonrasında ise el yardımına ihtiyaç duymadan rahatça oturabilir.