Mega Kent İstanbul Çevresinde Gezilecek veya doğa sporu yapacak mekanlar arıyorsanız, Ballıkayalar sizi bekliyor. Bugün size ballıkayalar gezimizden bilgiler aktaracağız.

Ballıkayalar Tabiat Parkı 1995 yılında sit alanı ilan edilerek, koruma altına alınıyor. Aslına bakarsanız bu karar çok geç alınmış. Çünkü Türkiye’nin ilk tırmanış rotası olarak Ballıkaya 1970 yıllarda adını duyurmuştur. Günümüzde ise bu Vadi çeşitli dağcılık kulüpleri ve spor severler tarafından aktif olarak ziyaret ediliyor.

Gebze sınırları içersinde yer almasına rağmen Dilovası Organize Sanayii ile dipdibe olan Ballıkayalar bizi hayretler içerisinde bıraktı. Yol istikametinde yüzlerce fabrikanın yanından geçtik. Üstelik sanayinin yol açtığı sis ve koku cabası. Dilovası tarafını şöyle göz ile düşünce çalılık ve kurak arazilerden oluştuğunu göreceksiniz. Neyse Ballıkayalar tabelasından içeri doğru yönümüzü değiştirdik. Yolumuzda ilerledikçe şaşkınlığımız arttı. Sanki bir anda etrafımızda ki bitki örtüsü değişti.

 

Sonunda Ballıkayalar Tabiat Parkı girişine ulaştık. Giriş kısmında büyük bir tabelada “Ücretsiz Otopark” yazmasına karşın yamyam misali otopark görevlileri üzerimize atladı. Meğer dağın başında bile otopark ücreti verilebiliyormuş.

Ballıkayalar’ın Sırrı

Ballıkayalar ismi nereden gelmiş diye merak edebilirsiniz. Yaptığımız araştırmaya göre; vadi çevresinde yaşayan çevre halkı bu tabiat alanına istemeden adını vermiş. Söylentilere göre zamanında vadinin içinde milyonlarca arı yaşıyormuş. Arılar, ağaçlara, kayalıklara, mağaralara ve buldukları her deliğe bal yapıyormuş. Kayalıklara yaptıkları baldan dolayı bölge halkı vadiye Ballıkayalar diye hitap etmiş. Bu isim diller de uzun süre telaffuz edilince, devlet kayıtlarına da Ballıkayalar diye işlenmiş.

Ballıkayalar Tabiat Parkı Aktiviteler

Vadiye ilk adımı attığınızda yoğun mangal dumanı ile karşılaşıyorsunuz. Özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Fakat kanyonun görüntüsü ve yeşilin her tonunun hakim olduğu bu doğa harikası vadi tüm açıkları kapatıyor.

Ballıkayalar da Doğa Yürüyüşü (Trekking)

Ballıkayalar Tabiat Parkı’nda Doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere vadi iki farklı seçenek sunuyor.

  • Vadinin Üzerinde  Doğa Yürüyüşü
  • Kanyonun İçinde Doğa Yürüyüşü

Vadi uzunluğu 2 km’den oluşuyor. Kanyonun tepe kısmında trekking yapmak isteyenler hazırlıklarını iyi yapmalı. Kayalıklar da ayaklarınız kayabilir. Terlik ile yürüyüş yapmayı aklınızdan bile geçirmeyin. Vadideki Trekking profesyonel olmayanlar için uygun bir parkur. Zirveye ulaştığınızda sizi eşsiz bir manzara bekliyor.

Kanyonun içinden ilerleyebilen ise farklı bir parkur bekliyor. Sizi devamlı takip eden küçük bir akarsu bulunuyor. Parkurun 800. Metresinde ufak bir şelale ile karşılaşacaksınız. Burada ufak bir mola verebilirsiniz. Ortalama vadide 1500 metre sonra ikinci şelale ile karşılaşacaksınız. Bu şelale diğerine oranla daha büyük. Mayolarınız yanınızda ise şelale yüzmeye çok uygun. Kanyon da ilerlediğiniz süre zarfında çevrenizde kamp yapanlar ile karşılaşacaksınız. Piknikçiler bu manzara için yürümeyi göze almışlar.

Tabiat Parkında Kaya Tırmanışı

2 km uzunluğundaki vadi size eşsiz manzaranın yanı sıra kaya tırmanışı için uygun zeminde hazırlıyor. Kayalıkların uzunluğu kuzeyde 5 metre ile başlayıp, güneyde 100 metre ile son buluyor. Kaya tırmanışı yapmak için malzemelerinizi yanınızda bulundurmalısınız. Profesyonel tırmanıcı değilseniz bu işe hiç kalkışmayın. Profesyonel olarak bu iş ile ilgilenen bir hoca ile vadiye gelip tırmanış yapmanız daha doğru olur.

Ballıkayalar Camping 

Her köşede camp kuran doğa severler ile karşılaşacaksınız. Burası camp yapmak için ve stresinizi atıp gürültüden uzaklaşmak için biçilmiş kaftan. Özellikle hafta sonu camp yapanlar burada çok mutlu olduklarını ve her hafta gelme istediklerini bizimle paylaşıyorlar. Akşamları kamp ateşleri yakıldığında vadide görsel bir show oluyor.

Göl Kenarında Piknik

Vadide oluşmuş minik bir gölet bulunuyor. Hafta sonraları burada piknik yapmaya yer bulamazsınız. Mangalcılar her yeri kuşatmış durumda. Vaktiniz varsa ve göl çevresinde piknik yapmayı düşünüyorsanız hafta içi Ballıkayalar’ı ziyaret etmeniz daha uygun olacaktır.

Ballıkayalar’a Ulaşım

  • Pendik İlçesine 60 km mesafede (1 saat 20 dakika)
  • İzmit’e 50 km mesafede (40 dakika)
  • Gebze’ye 15 km mesafede (20 dakika)

Araçları ile gelenler D-100 Tavşancıl Kavşağından içeri girerek tabelalar aracılığı ile Ballıkayalar Tabiat Parkına ulaşabilirler.

Otobüs ile gelmek isteyenler ise Gebze Otogarda hareket eden 399 numaralı otobüs ile Vadiye varabilirler.

Ballıkayalar Gezisi İçin Ufak İpuçları

  • Kaya tırmanışı için en uygun zaman bahar olsa da, kanyon serin olduğundan yaz aylarında tırmanış için uygundur.
  • Piknik için hafta içini tavsiye ediyoruz.
  • Yürüyüş için ilkbahar en uygun aydır. Yaz ayında kanyonun üzerinde kavrulabilirsiniz. Kanyonun içi yaz ayında yürüyüş için uygundur.
  • Vadi girişinde sadece WC bulunuyor. Pikniğe gelirken tüm ihtiyaçlarınızı alıp gelin. Yoksa sıkıntı yaşayabilirsiniz. En kötü ihtimal alışverişi 1 km uzaktaki köyden yaparsınız.
  • Kamp için malzemelerinizi eksiksiz temin edin. Ayakkabı, suya dayanıklı çadır, lamba, çakmak, temiz giysiler almayı unutmayın.
  • Yürüyüş kısmında vadide ilerleyecek doğa severler su geçirmez bot almaları daha iyi olacaktır. Hem kaymaz hemde sudan dolayı sıkıntı yaşamazsınız.