Ayrıştırıcılar ölmüş olan bitki, hayvan ve insan artıklarını parçalayarak besinlerin tekrar ekosisteme dönmesini sağlayan canlılara denir. Ayrıştırıcılar bakteri ve mantarlardan oluşmaktadır. Ayrıştırıcılar salgıladıkları enzimlerle organik artıkları dönüştürürler ve böylece diğer canlıların kullanabileceği hale getirirler.

Ayrıştırıcılar bu ayrıştırma esnasında hem kendi besinini üretir hemde diğer canlıların kullanabileceği besinleri açığa çıkarır. Topraktaki madensel tuzların da miktarının artmasını sağlar. Ayrıştırıcıların en önemli görevi atık maddelerin doğada birikmesini engeller ve doğayı temizler. Artık maddeler bitkilerin köklerinde birikmez böylece bitkileri tüketen hayvan ve insanların vücuduna da artık maddeler girmez.

Doğadaki düzenin sağlanması için atık maddelerin ayrıştırılması ve ayrıştırıcıların doğada var olması çok önemlidir. Anadoluda bazı tarım arazileri yakılarak ekime hazırlanır. Bu yakma işlemi ayrıştırıcı bakteri ve mantarların ölmesine sebep olur. Ayrıştırıcıların ölmesi var olan düzenin bozulmasına sebep olur. Ayrıştırıcıların yok olduğu bir tarlada araziden alınacak verim de düşer bu yüzden verimi arttırmak için gübre kullanımı ön plana çıkar ancak gübre çevre kirliliğine sebep olur ve ekonomiyi olumsuz etkiler.