Troposfer

Atmosferin en alt bölümüdür. Bütün hava olaylarının gerçekleştiği bölümdür. Yer çekiminden dolayı gazların en yoğun olduğu katmandır. Troposferin kalınlığı ekvator çevresinde 16 km, kutuplarda ise 9 km kalınlığındadır. Yatay ve dikey hava akımları görülür.

Stratosfer

Troposferin bir üst bölümüdür. Kalınlığı yaklaşık 55 km dir. Sıcaklık üst katlarına doğru artar. Sadece yatay hava hareketleri görülür. Bu yatay hava hareketlerine “jet rüzgarları” adı verilir. Saatteki hızı 500 km’ye kadar çıkabilir. Ozon tabakası stratosferin üst sınırında bulunur ve Güneşten gelen zararlı ışınları tutar.

Mezosfer

Stratosferin üst sınırından başlayarak 80-90 km arasında yer alır. Yıldız kayması olarak bilinen meteor yanması veya parçalanması bu katmanda gerçekleşir.

Termosfer

Mezosferden itibaren 400 km yüksekliğe kadar uzanır. Gaz molekülleri seyrektir. Bu katmanda sıcaklık çok yüksektir. Elektrik yüklü atom parçacıklarından oluşur. Güneşten gelen zararlı ışınların bir kısmını süzer. Termosferi oluşturan iki tabaka ; İyonosfer ve Ekzosferdir. İyonosferin yoğunluğu çok azdır. Gazlar iyonlar halinde bulunur. Ekzosfer atmosferin en dış kısmıdır. Sıcaklık çok yüksektir, yerçekimi çok düşüktür.