Son zamanlarda yağan çamurlu yağmurlar insanların aklına acaba asit yağmuru da yağacak mı sorusunu getirmektedir? Asit yağmuru canlı ve cansız herkesi etkileyen bir yağmur türüdür. Peki asit yağmuru ne demektir? Asit deyince herkesin aklına yakıcı, eritici, zarar verici maddeler gelmektedir. Asit yağmuru demek ise yağan yağmurun pH derecesinin normal yağmura göre daha düşük olması (pH 6’dan daha küçük ) demektir. Bunun sebebi ise yağmurun H iyonu miktarının fazla olmasıdır. Normal yağmur suyu nötr pH’a sahipken asit yağmurları asidik pH’a sahiptir. Asit yağmuru kar, sis, çığ ve yağmur şeklinde olabilir. Peki asit yağmuruna sebep olan şey nedir?
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur?
Asit yağmurlarının sebebi her zaman olduğu gibi doğanın kirletilmesi ve atmosfere salınan kimyasal gazlardan kaynaklanmaktadır. Fabrikaların kimyasalları, ev ve iş yerlerinde kullanılan ısıtıcıların kimyasalları ve arabaların egzozlarından dışarı verilen kimyasal gazların atmosferde su molekülleri ile birleşmesi sonucu yeryüzüne asit yağmurları olarak yağmaktadır.
Asit yağmurları temas ettiği her noktayı kötü etkilemekte, canlılara zarar vermektedir. Ev, iş yeri ve tarihi yapıların dış cephelerini aşındırmakta, hayvanlar ve insanları olumsuz etkilemektedir. Göl, akarsu ve denizlere düşen asit yağmurları suların asitlik seviyesini arttırarak burada yaşayan balıkları ve diğer su canlılarının hayatını tehdit etmektedir. Ağaçlara, bitkilere ve toprağa zarar verir. İçme sularının asitlik seviyesini artması demek ise insanların zararlı bir su içmesi demektir. Tüm bu kötü sonuçların yaşanmaması için ast yağmurlarının yağmasını engellemeli, çevreye zararlı gaz salınımı yapan tüm durumları azaltmalıyız.