Üst solunum yoluna yerleşen virüslerin sebep olduğu akut bronşit genellikle soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların ardından meydana gelir. Virüsler her zaman olduğu gibi bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkarlar ve hastalığa sebep olurlar. Bronşit başka kişilerden bulaşacağı gibi hava koşullarından dolayı da olabilir. Kuru ve kirli hava koşulları ve burundan değil de ağızdan nefes alıp verme de bronşite sebep olabilmektedir.
Akut bronşit hastalığının belirtileri şu şekildedir; hastalığın en büyük belirtisi balgamdır. Öksürük sırasında yada öksürüğün ardından gelen balgam akut bronşitin en belirgin göstergesidir. Göğüs bölgesindeki ağrı da başka bir belirtidir. Hafif ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı da diğer belirtiler arasındadır.
Akut bronşit tedavisinde öksürüğü geçirecek ilaçlar verilir. Ayrıca balgam atmaya yardımcı ilaçlar da verilmektedir. Kişide ateş ve ağrı şikayetleri varsa ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar da verilir. Akut bronşit hastalarına antibiyotik verilmez çünkü virüsün sebep olduğu bu hastalıkta antibiyotik virüsleri öldüremez. Virüsler vücuda bir kez yerleştiyse orada hep kalır. Hastalık yapmadığı zamanlarda uyku halindeyken vücut direncinin düşmesiyle aktive olurlar ve meydana çıkarlar. Bu yüzden bronşit olan kişilerin sigara içmemesi ve bağışıklığı güçlendirici besinlerle beslenmesi gerekir.