Ahlat gülgiller familyasına ait olan kendi kendine yetişen bir ağaç türüdür. Anadolu’da özellikle ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişir ve eğer aşılanırsa yabani armut olarak meyve verir ve yenilenebilir. Armut aşısı yapılarak yabani armut elde edilir. Siyah ve beyaz ahlat olmaz üzere iki çeşidi vardır. Ahlat çok iyi olgunlaştıktan sonra yenilebilen bir meyvedir. Ham olarak tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Ahlat kurutularak, hoşafı yapılarak yada bazı yörelerde ahlat turşusu yapılarak tüketilmektedir. Ahlat eskilerden beri köylerde insanların kullandığı bir meyve olup günümüzde büyük şehirlerde faydaları yeni anlaşılmış ve tüketilmeye başlanmıştır.

Ahlat (Yabani Armut) Faydaları

  • İshal sorunu yaşayanlar için çok iyi bir meyve olup, ishali kesme etkisi vardır. Fazla tüketilirse kabızlık yapabilmektedir.
  • Cilt ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Akne, sivilce gibi sorunları olanlar ahlat tüketirse bir süre sonra bu sorunlar ortadan kalkar.
  • Ahlat kalp rahatsızlığı çekenler için de şifa kaynağıdır. Kalp hastalığı olanlar ahlat tüketirse tedavi süreci hızlanır, kalp hastalıklarının oluşması önlenir.
  • Zehirli böcek, hayvan ısırmalarında ahlat ezilip ısırılan bölgeye konulursa zehri vücuttan attırma özelliği vardır.
  • Menapoz dönemindeki bayanların ateş basması ve hararet sorunlarına ahlat iyi gelmektedir.

Ahlat aç karna tüketilmemelidir ve ham yani tam olgunlaşmamış ahlat tüketilmemelidir. Ahlatın fazla tüketilmesi kabızlığa yol açmaktadır.